Reportáž: Ako som začal prerábať môj dom na Smarthome?

Reportáž: Ako som začal prerábať môj dom na Smarthome?

Ako som začal prerábať môj dom na Smarthome?

V auguste 2017 som sa nasťahoval do novo-kúpeného domu kúsok na juh od Prahy. Dom bol stavaný postupne (samotný dom v roku 2008, zimná záhrada a bazénová hala s bazénom 4x8 metrov v roku 2014). Dom bol ovládaný klasicky, kúrenie podlahové teplovodné, ovládanie termostatickými ventilmi systémom bez napätia otvorené. Celkovo je na dvoch poschodiach 11 okruhov kúrenia a 7 termostatov (napájaných batériami, hoci sú pripojené na sieťové napätie). Bazénová prístavba je už modernejšia. O riadenie sa stará priemyselný počítač Crouzet Milenium 3 CD20. Nie je to zlé, ale občas mám problém vnútiť zariadeniam svoje myšlienky. Napríklad spustiť elektrokotol a prinútiť ho udržiavať teplotu, ktorú chcem ja a nie počítač.

Na internete som sa zoznamoval so zariadeniami a možnosťami, ktorými je vybavený môj dom a pritom som objavil aj odkaz na Chytré domy (SMARTHOME). A po Fibare som našiel nakoniec aj SmarterHOME.sk.

Prečo práve ich? To je dosť jednoduché ... Komunikujú. Opýtal som sa niekoľkých firiem v Čechách, jedna je 5 km odo mňa. Odpovedala už za mesiac:-(, že nemá čas a niekedy sa ozve. Zaslal som SmarterHOME.sk komplexný dopyt a za niekoľko dní som dostal finálnu odpoveď. (Poznámka SmarterHOME: Zvyčajne reagujeme oveľa skôr, ale v tom čase sme mali toho tiež nad hlavy, k tomu dovolenka a požiadavky boli naozaj komplexné. Najlepšie zavolať, okamžitá odpoveď je garantovaná ;)

A na základe ponuky riešenia prišla objednávka pre prvú etapu, teda prízemie môjho domu.

Súčasťou objednávky pre prvú etapu bola:
1x Centrála Fibaro HC2
3x Aeotec multisenzor 6
4x Fibaro dverový senzor biely
2x Fibaro pohybový senzor
1x Danalock zámok + vložka
1x Everspring vonkajší teplomer + vlhkomer
2x Fibaro Double Switch
1x TKB diaľkovo ovládaná zásuvka

Úhľadná krabica dorazila po Veľkej noci v utorok 3.4.2018 a po návrate z práce som sa večer začal zoznamovať s novými "hračkami". 

a) Inštalácia a oživenie centrály: bezproblémové, všetko na prvý pokus. Pôvodne som centrálu Fibaro HC2 umiestnil na poschodí pri smerovači, ale z praktických dôvodov som ju premiestnil do prízemia na záchod. Neprekáža a lepšie sa k nej behá pri pridávaní prvkov. Na internet je napojená prostredníctvom zariadení TP-Link na prenos internetu prostredníctvom siete 230 V. Funguje to bezproblémovo, odozva je v pohode.

Obr1 Fibaro HC2

b) Začal som pridávať prvé zariadenia - dverové snímače Fibaro. Tu pozor, neponáhľať sa a premýšľať. Sú samolepiace. Prvý (pretože sa zmrákalo) som začal robiť v prístavbe pri rekuperačnej jednotke. Nie je tam vo vnútri svetlo a ani priestor. A tak som sa samozrejme netrafil ani na prvýkrát, ani na druhýkrát. A tým som zničil samolepiaciu fóliu. Drží ako kliešť. Ale prelepil som ho inú fóliou a dnes to je už v poriadku a plne funkčný, rovnako ako ostatné dverné čidlá. U jedného z čidiel prakticky hneď po dodaní bola signalizovaná vybitá batéria. Paradoxne pomohlo prehodenie batérií medzi snímačmi a problém bol vyriešený.

c) Ďalej som rozmiestnil senzory Aeotec Multisenzor 6 do miestností. Opäť bez problémov a záludností, len súčasťou dodávky nie sú batérie. A nie sú to len nejaké batérie, sú to 2 kusy monočlánku ER14250. Mám blízkosti Hornbach, tak som išiel kúpiť. Chcel som ich 10 (3x2 pre senzory a 4 do zálohy). No, nakoniec ich našli, hoci štartovali vysokozdvižný vozík :-). Len malé upozornenie, normálne prvky Fibaro sa pridávajú trojitým rýchlym stlačením, tu sa stlačí tlačidlo iba raz a rozsvieti sa zelená kontrolka.

d) Ako ďalšie v poradí bola inštalácia snímača vonkajšej teploty a vlhkosti. Použil som Everspring Temperature and Humidity Senzor a opäť bez problémov a na prvý pokus.

e) Ďalej som inštaloval smart zásuvku TKB On/Off Switch Gen 5 do prístavby ku rekuperačnej jednotke. Prečo tam? Táto miestnosť je vykurovaná prívodom teplej vody zo systému kúrenia bazéna, ale v prípade výrazne veľkých mrazov alebo pri poruche jednotky by mohlo dôjsť k poklesu teploty pod +5°C. Mám tam teda inštalovaný konvektor 300 W, ale jeho termostat funguje zúfalo nepresne. Často kúril aj pri teplote nad +10°C a potom pri skúške sa nezapol ani pri teplote -5°C. Nechal som ho teda natrvalo spustený a smart zásuvku ovládam scénou: ak je vnútri menej ako +5°C a vonku menej ako +2°C, začni kúriť. Trošku som zabojoval, zamrzelo, že panel kúrenia síce vie k jednému teplomeru priradiť niekoľko spínaných zariadení, ale nevie pracovať s dvoma teplomermy (navyše s podmienkou) a s jedným zariadením. Ale cez scénu z grafických blokov vo Fibaro HC2 som sa nakoniec dopracoval k správnej funkcii, hoci ju v ostrej prevádzke vyskúšam až v zime.

f) Potom prišli na rad pohybové čidlá Fibaro. Opäť bezproblémové, len som zistil, že do vínnej pivnice naozaj signál Z-Wave nedostanem. To budem musieť ešte vymyslieť... (Poznámka SmarterHOME: Na rozšírenie Z-WAVE signálu a mesh siete odporúčame použiť Aeotec Zosilňovač Signálu 6 prípadne využiť vlastnosť preposielania signálu Z-WAVE zariadení napájaných z elektrickej siete, napríklad Fibaro Zásuvka.)

g) A ako predposledný bod som si nechal zapojenie ovládania termoventilov podlahového kúrenia a odpojenie klasických termostatov na prízemí. Jediná záludnosť je v tom, že prihlásenie zariadenia FIBARO Double Switch (dvojité ovládacie relé) je nutné robiť v blízkosti centrály (rovnako ako prihlasovanie ostatných prvkov). (Poznámka SmarterHOME: Na vzdialené pridanie-inclusion Z-WAVE zariadenia je potrebné zaškrtnúť v centrále možnosť NWI – Network Wide Inclusion, v procese párovania zariadení s Fibaro Home Center) A tak som ku skrini kúrenia na záchode priniesol centrálu a potom ju tam rovno nechal, pretože na tomto mieste je v približnom strede domu. Opäť bezproblémové prihlásenie a začala sa snaha o nastavenie ovládania kúrenia pomocou systému FIBARO. No, veľmi to nešlo. Základný problém je ten, že mám termostatické ventily systému "bez napätia zapnuté" a Panel Kúrenie vie pri dosiahnutí teploty vypnúť, ale nejde mu povedať, aby naopak zapol. (Poznámka SmarterHOME: Toto sa rieši dodatočným elektrickým relé na prehodenie logiky.) A tak my doma nekúrime, ale klimatizujeme. Ale zatiaľ sme neprišli na to, ako ovládať našu "Klimatizáciu" cez mobilnú aplikáciu. Klasicky cez web to funguje ako na na lokálnej sieti, tak aj cez vzdialený prístup, takže nás to veľmi neobmedzuje. (Poznámka SmarterHOME: Klimatizáciu je možné ovládať cez Infračervený ovládač Remotec, krátky návod nájdete na fóre TU.)

h) A úplne posledný diel skladačky v prízemí bola inštalácia motoricky ovládaného zámku vstupných dverí Danalock. Mechanická inštalácia je úplne v pohode, návod je naozaj aj pre blbcov ako som ja, za hodinu bolo hotovo. Pripojenie a rozchodenie bol ale oriešok. Postupoval som podľa návodu a proste som telefón so zámkom cez Bluetooth neprepojili. K systému Fibaro som síce zariadenie Danalock pripojil, v systéme sa ukázalo, ale nefungovalo. Základný problém bol v tom, že som zámok pridával ako klasické zariadenie stlačením Inclusion/Pripájacieho tlačidla na centrále a vôbec som netušil, že to ide aj inak. Našťastie ma naviedli na zákazníckom servise SMARTERHOME na správny postup: odobrať (exclusion) zariadenie z HC2, v počítači spustiť Pridať zámok a už to šlo ako po masle. Podľa návodu, sa potom automaticky kalibruje zámok trojitým stlačením. Krajné polohy nájde bez problémov, má to ale háčik. Krajná otvorená poloha rovno odblokuje aj západku a dvere sa samy pootvoria a nejdú už potom späť zamknúť bez manuálnej pomoci - privretia. A tak hľadám možnosť manuálnej kalibrácie, nachádzam nastavenie zámku do polohy Otvorené, 2x stlačiť, počkať 5 sekúnd na blikanie, otočiť do krajnej zamknutej polohy, raz stlačiť a je hotovo. Opäť, funguje to dobre.

Takže takto prebehla prvá etapa, trvalo mi to celé tak od utorka 3.4. do nedele 8.4. a to som tomu nevenoval zase až toľko času (cca 2 hodiny denne).

Postupne som si už v e-shope pripravoval objednávku pre druhú etapu, pretože som zistil, že zariadenia fungujú bezproblémovo a v princípe ponúkajú to, čo inzerujú.

Druhú etapu som objednal v noci z utorka na stredu 11.4. a skladala sa z týchto prvkov:
1x Aeotec Domáci merač energie 3fázy - 60 A
9x Aeotec Multisenzor 6
1x Danalock zámok + vložka
8x Fibaro Double switch
2x Fibaro Pohybový Senzor
1x Fibaro Univerzálny Binárny Senzor
2x Fibaro Zásuvka

a) Rozbaľujem zásuvku Fibaro, pridávam ju do Fibaro systému, prepájam v mojej pracovni všetky zariadenia nevyžadujúce trvalé napájanie na jeden predlžovací kábel (televízia, tlačiareň, rôzne nabíjačky) a opäť všetko bez problémov funguje.

b) Inštalujem prednostne zariadenia napájané z elektrickej siete (cez 230V), aby som ich mohol použiť ako zosilňovače Z-WAVE signálu a opakovače. Beriem si opäť spínacie relé Fibaro a premýšľam, ako to urobiť, aby som nemusel nosiť centrálu do bazéna pre pridanie zariadenia. A tak vymýšľam jednoduchý napájací kábel, ktorý pri centrále Fibaro Home Center napojím do zásuvky, pridám zariadenia a potom ho pôjdem nainštalovať na správne miesto. (Poznámka SmarterHOME: Ako sme už spomínali, toto nie je nutné, keďže Fibaro riadiaca jednotka podporuje vzdialené párovanie Z-WAVE zariadení - NWI, Network Wide Inclusion). Vyzerá to takto a funguje to:

Obr2 Fibaro relé

c) Teraz trochu porozprávam o bazéne a jeho ovládaní. Mojím cieľom je zrušiť pôvodnú ovládaciu logiku (časť je riadená klasickou spínacou technikou, časť je už riadená priemyslovým počítačom, časť je nezávislá od ostatných zariadení (teplovodné solárne kolektory a rekuperačná vetracia a vykurovacia jednotka) a všetko nahradiť logikou v centrále Fibaro. Vyrážam inštalovať prvé zariadenia, teda spínanie filtrácie bazéna (na filtráciu je napojená aj autonómna jednotka čistenia vody) a spínanie kúrenia vody v bazéne. Inštalujem do rozvádzača modul Fibaro Dvojitý Spínač (Fibaro Double Switch), miesta je dosť, ide to bez problémov. Zatiaľ ešte neodpojujem pôvodné ovládacie zariadenie, zapojil som to tak , aby to mohlo fungovať ešte "po starom", tak aj cez Fibaro ovládanie. Vyzerá to takto (musím ešte kúpiť držiak na DIN lištu):

Obr3 Fibaro modul na DIN lište

d) Takže bazén mi na tlačidlo filtruje a kúri a teraz idem vymýšľať, ako napojím vstupy pre ovládaciu logiku, teda teplotu vody v bazéne a v akumulačnej nádobe. K tomuto účelu som zakúpil Fibaro Univerzálny Binárny Senzor a predstavoval som si, že do neho zapojím už vyvedené snímače teploty a potom to nejako nakalibrujem. No, tadiaľto cesta asi nepovedie. Ale snáď mi niekto poradí, ako dostať teploty týchto dvoch zariadení do Fibara. (Poznámka SmarterHOME: Ak sa jedná o analógové senzory s výstupom do 10V je možné použiť Fibaro RGBW modul. Možností je niekoľko ale závislé od konkrétneho vášho riešenia. Odporúčame kontaktovať nás.) Ďalej tu ešte chýba inštalovať dve Fibaro Dvojité Relé (jeden na spínanie stýkačov prídavného kúrenia akumulačnej nádoby 2x3 kW a druhý na ovládanie termoventilov podlahového kúrenia pre bazén a zimnú záhradu). To som zatiaľ odložil, budem realizovať na budúci týždeň. Ďalej ešte potrebujem dostať do ovládacej logiky informáciu, že solárna jednotka hreje. Má reléový výstup, tak by to malo ísť bez problémov cez binárny senzor. Ale uvidíme, realizovať budem tiež budúci týždeň.

e) Idem si pripraviť pracovisko pre inštaláciu zámku Danalock k dverám do zimnej záhrady. A končím skôr, než som začal. Nejaký dobrák uťahoval skrutky držiace FABky elektrickým skrutkovačom a strhol kríž. A tak asi budem musieť odvrtávat :-(. 

f) A vyrážam opäť prihlásiť ďalšie dva Double Switche a po prihlásení sa odoberám na poschodie, kde odpájam celkovo 5 termostatov, zapájam 4 výstupy a budem s nimi ovládať celkom 7 vetiev teplovodného vykurovania. Po hodinke je všetko inštalované, zapojené, vedenie k termostatom zaizolované a funkčné.

g) A teraz už len inštalácia senzorov Aeotec Multisenzor 6 (tých dvoch, čo zatiaľ prišli) do dvoch hlavných izieb, priradenie asociácie medzi ovládanými prvkami, priradenie do panelu Klimatizácia a za jeden deň práce je prakticky hotovo.

h) A dnes už len oprava jedného z dverových snímačov. Stále hlási otvorené dvere, ale ak dvere otvorím a zavriem, tak signalizuje zatvorenie a otvorení. Samozrejme, závada je jasná, malé magnetické čidlo som dal príliš blízko okraja. Takže odlepiť, posunúť, znovu prilepiť a je hotovo.

Obr4 HC2 v PCObr4 Fibaro v PC 2Obr4 HC2 v PC 3Obr4 HC 2 a PC 4

A čo ma ešte čaká?

Málo toho nie je... V pondelok prídu chýbajúce prvky, takže nainštalujem Aeotec Multisenzory 6 do všetkých zvyšných miestností (a v Hornbachu budú zase loviť baterky vysokozdvižným vozíkom :-)) a pôjdem sa hrať s meračom energie. To by malo byť v pohode.

A ďalej bude nasledovať:
- doriešiť vstupy a meranie teplôt v bazéne
- vymyslieť diaľkové ovládanie brány (tam je nevýhoda, že napájanie je od suseda)
- vymyslieť videovrátnika (keď sme to zatiaľ nedopracovali ani ku zvončeku)
- vymyslieť, ako merať v dokonale izolovanom pivnici teplotu a posielať jej do systému
- napojiť rekuperačnú jednotku na ovládanie Fibarom
- napojiť tepelné čerpadlo na ovládanie Fibarom

Premýšľal som, ako napojiť PIR senzor aj do už spomínanej pivnice, kde naozaj nie je signál vôbec ničoho. Mal som na skúšku ešte jednu zásuvku a pohybové čidlo Fibaro. Išiel som pozrieť do pivnice, a našiel som tam dve zásuvky. Pridávam do systému zásuvku Fibaro, vkladám ju do zásuvky na stene pri dverách do pivnice a ... čuduj sa svete, zásuvka nemá signál a nejde jej centrálou ovládať. Beriem predlžovací kábel, preťahujem ho dverami a kladiem na podlahu pred dverami do pivnice. Čuduj sa svete, zásuvka funguje a ovládam s ňou na diaľku ventilátor (indikátor funkcie). Vyberám z krabičky pohybový senzor Fibaro, prihlasujem ho k centrále a nezabúdam na funkciu NWI, ktorá zabezpečí, že sa zariadenie nepripojí priamo k centrále, ale k najsilnejšiemu zdroju signálu (odporúčam túto funkciu používať pre všetky vzdialenejšie prvky).

Obr5 NWI funkcia vo Fibaro HC

S napätím odnášam pohybový senzor do pivnice a po chvíli už viem, že funguje. Z-WAVE signál dverami od pivnice prejde :-).

A tak môže byť rozbehnutá ďalšia vlna automatizácie, teda ovládanie pivničnej klimatizácie. Požiadavkou je neprekročenie teploty 14°C ani v horúcom lete. V zime bola teplota 4°C aj v najtuhších mrazoch, na leto ešte len čakám. Každopádne s ohľadom na skorú inštaláciu fotovoltaickej elektrárne bude pridaná aj ďalšia logika - "Smieš chladiť iba v prípade, že FVE dodáva dostatočný výkon a sú už plne nabité batérie". A som moc zvedavý, ako to bude fungovať.

A ešte ma napadá, čo by som asi zmenil pri príprave inštalácie systému Fibaro:
- naozaj poctivo som sa snažil pozbierať dostupné informácie z netu, ak boli v slovenčine, češtine alebo poľštine
- po dodaní prvej etapy som prišiel aj na google preklady z angličtiny (aspoň som sa používaniu tejto funkcie naučil bez otrockého kopírovania textu do okna prekladača)
- ale platí že to prvotné štúdium nie je perfektné, ak nie ste postavený pred reálny problém. Napríklad funkcia NWI mi na začiatku nebola známa, ja som totiž štúdiom pochopil, že toto funguje automaticky. No, chybami sa človek učí a senzory z prvej etapy som premiestnil do dosahu centrály.
- Zákaznícky servis SMARTERHOME funguje veľmi dobre ako po mailu, tak telefonicky. Sú schopní aj vyskúšať a otestovať vaše riešenie a až budem mať cestu cez Bratislavu, rád sa tam zastavím. A dúfam, že postupne spolu vyriešime aj moje niektoré netypické riešenia.

Poznámka SmarterHOME: Ďakujeme :) a v prípade akýchkoľvek otázok odporúčame nás kontaktovať emailom, telefonicky alebo cez formulár zákazníckej podpory, prípadne vyhľadať informácie na našom blogu alebo na fóre.

Petr Š., 15.4.2018

Autor 08.05.2018 dna Petr Š. Návody a Tipy, FIBARO, FIBARO HC2, Recenzie 5 16148

Podobné články

Reportáž: Ako som začal prerábať môj dom na Smarthome? Časť 2.

Reportáž: Ako som začal prerábať môj dom na Smarthome? Časť 2.

Najinteligentnejší dom v Prahe

Možnosti systému FIBARO sú obmedzené iba našou fantáziou o čom sa presvedčil aj zákazník jedného z našich montážnych...

5 Komentáre

  • Michal Jirka

    Michal Jirka 14.05.2018 Odpovedať

    Dobrý den,
    momentálně mám 3f FVE 4,9 KW v režimu zeleného bonusu.
    Topení a TUV - tepelné čerpadlo. Co mě ale zajímá je zda je možné řídit výkon topné patrony v bojleru pomocí SSR (1f 1,7 Kw)
    Popř pak další spotřebiče - bez regulace výkonu (čerpadlo bazénové filtrace, vysoušeč sklepa)

    Co se týká binárního senzoru vím, že podporuje 9-30V, ale zajímalo mě jakou použít baterii, aby nějakou dobu vydržela? Chtěl bych jej použít na měření teplot sání výfuku u rekuperace (celkem 4 čidla)


    Děkuji


    PS Na maření teploty v bazénu je prý dobré použít dveřní čislo+teplotní čislo do plováku na bazénovou chemii
    • SmarterHOME Team

      SmarterHOME Team 15.05.2018 Odpovedať

      Dobrý deň,
      ďakujeme za dotačné informácie.

      Fibaro Univerzálny Binárny Senzor nie je primárne určený na použitie batériovým napájaním. Je navrhnutý tak, aby pracoval pod konštantným napájaním +/- 12 až 24 V DC a čerpá 20 - 40 mA. V takomto prípade zariadenie môže / bude tiež pôsobiť ako zosilňovací člen Z-Wave siete.

      Ako alternatíva môže slúžiť už Vami spomínaný starší model Fibaro Dverového/Oknového Senzora, ktorý obsahuje digitálne vstupy: https://smarterhome.sk/sk/bezdrotove-senzory-a-detektory/fibaro-door-window-sensor-cappuccino-fgk-105-243.html

      Čo sa týka riadenia FVE a riadenia výkonu topnej patrony v bojleri podobnú aplikáciu sme ešte neriešili, v princípe by bolo možné inšpirovať sa týmto projektom goo.gl/4KFMRQ a s úpravami použiť na Z-UNO
      https://smarterhome.sk/sk/zwave-pc-adaptery/z-waveme-z-uno-gen5-271.html
      Každopádne takéto riešenie by si vyžadovalo určité schopnosti a hlavne čas a chuť testovať.

      Prajeme príjemný deň.
  • Petr Šimral

    Petr Šimral 11.05.2018 Odpovedať

    Binární senzor jsem ještě nezapojil. Původně jsem jej pořídil na zkoušku, pro měření teploty vody v bazénu s čidlem 0 - 10V je nevhodný. Ale určitě mu něco vymyslím.
    Na solární elektrárnu je zatím ještě brzy, ale vzhledem k tarifu ČEZ Solár nebude třeba omezení přetoků. Není to sice taky žádný zázrak, ale sleva na odebranou kWh ve výši 40% se mi jeví rozumnější. I s ohledem na to, mám na střeše teplovodní solární panely, které v současném počasí bezproblémů udrží teplotu teplé vody nejméně 45°C a k tomu udrží bazén na teplotě 30°C. V zimě je to samozřejmě o něčem jiném :-(
    V současné době vymýšlím ovládací logiku tepelného čerpadla, rekuperační jednotky, teplovodního soláru tak, aby to co nejhospodárněji fungovalo dohromady.
    Petr
  • Michal

    Michal 11.05.2018 Odpovedať

    Dobrý den,
    chtěl bych se zeptat zda jste, už řešili řízení výkonu ohřevu teplé vody při výrobě FVE (aby nedoccházelo k odběru z dist. sítě)
    Dále jsem se chtěl zeptat čím napájíte Fibaro univerzální binární senzor?

    Děkuji
    • SmarterHOME Team

      SmarterHOME Team 12.05.2018 Odpovedať

      Dobrý deň,

      binárny senzor je možné napájať od 9-30 V DC.

      Čo sa týka ovládania Fotovoltaiky, kľudne sa nám ozvite na email info@smarterhome.sk aký je Váš aktuálny setup a pokúsime Vám nájsť riešenie.

      Pekný deň.

Zanechajte nám Váš názorZanechajte odpoveď

Vyhľadávanie v blogu

Najnovšie názory

Naposledy navštívené

Žiadne produkty

Menu

Porovnať 0