Najinteligentnejší dom v Prahe

Najinteligentnejší dom v Prahe

Všetko začalo nevinným telefonátom zákazníka, ktorý si bol skoro istý, že inštaláciu svojho inteligentného domu zvládne sám. Potreboval ma len ako poradný hlas. Po krátkom telefonáte sme sa nakoniec stretli osobne. Objasnil som mu neobmedzené možnosti skutočne inteligentného domu a po pol hodine vášnivé debaty sa zákazník zamiloval do môjho návrhu a pochopil, že nebude v jeho silách naprogramovať celý systém domácej automatizácie.

Ako prvé som namontoval zabezpečovacie zariadenia od firmy Jablotron. Ďalej nasledovali sieťové prvky pre celý trojposchodový dom. Nakoniec prišla inštalácia a nastavenie riadiacej jednotky pre inteligentnú domácnosť od firmy Fibaro.

Svetlá sú jednou z najviditeľnejších častí smart home a nechal som si na nich záležať. Spínajú sa na základe prítomnosti, časti dňa či udalosti. Po večernom príchode domov vám dočasne posvieti hlavné svetlo v chodbe. Signalizuje tiež návštevu, ktorá zvoní pri bránke na inteligentný zvonček. Spoločne so svetlom oznámi hlasová asistentka od Google, ktorá je v kuchyni, že sa niekto nachádza predo dvermi. V prípade že nie ste doma, môžete komukoľvek vzdialene cez mobil otvoriť. Svetlo v dome ďalej reaguje na poplach vyvolaný záplavovými senzormi či vlámaním. V noci vás potom vie odprevadiť ambientné osvetlenie do chladničky či na toaletu. Každá miestnosť žije vlastným svetelným životom.

Po inštalácii svetiel nasledovalo kúrenie. Kúrenie je jedna z kategórií na ktorej sa dá ušetriť nemalé množstvo financií. Princíp je jednoduchý, kúrite tam, kde to potrebujete pomocou zónovej regulácie. Ak vlastníte viac ako jeden tepelný zdroj, uvažujte nad tým, za akých podmienok je ktorý výhodnejší. Konkrétne u tohto zákazníka je to kombinácia plynového kotla s fotovoltaickou elektrárňou. Zvyšnú energiou z fotovoltaiky využívame pre tepelný zdroj v zime alebo pre klimatizáciu v lete. Ak by aj tak zostala energia navyše, tak ohrievame bojler. Nemalú úsporu na kúrenie predstavuje automatické vypínanie zdroja tepla v miestnosti, kde sa práve vetrá.

Ďalšou veľkou časťou smart home je zabezpečenie. To prebehlo na niekoľkých úrovniach. Vďaka záplavovým či dymovým senzorom sa zákazník cíti naozaj bezpečnejšie. Spoločne so zabezpečovacím zariadením má celý dom plne pod kontrolou. Po inštalácii záplavového senzory v technickej miestnosti mi druhý deň zákazník telefonoval s informáciami, že ho snímač práve zachránilo pred vytopením. Ihneď po detekcii úniku prišla majiteľovi notifikácia a uzavrel sa hlavný prívod vody. Chránime tiež žalúzie a ich motory pred zamrznutím či vetrom. Automatické notifikácie s informáciou o otvorenej bráne či kontrola všetkých vstupov a okien pred spánkom je komfort, ktorý vám umožní len naozaj múdra domácnosť. Neposlednou zložkou zabezpečenia je kamerový systém, z ktorého prenášame obraz do Fibara.

Je toho naozaj veľa čo vám môže šikovný dom ponúknuť a nie je v možnostiach tohto článku napísať všetko. Uľahčí vám napríklad starostlivosť o záhradu automatickým zavlažovaním, ktoré sa riadi podľa teploty slniečka cez deň či počtu napadaných zrážok. Ako najväčší bonus prichádza v možnosti kontrolovať zariadenia cez hlasové ovládanie. Zákazník miluje hlasovú asistentku Siri, s ktorou sa rozpráva v prípade, že potrebuje dva bloky pred domom otvoriť garáž, hlavnú bránu či vstupné dvere. Ten najvyšší komfort prináša multiroom audio systém a múdra televízia v obývačke, ktorá reaguje na hlasové povely od Siri.

Čo viac si priať? Dom je k dispozícii pre prehliadku v Prahe.

Kontaktné údaje:

     
Samuel Trulík
Tel. č.: +420 605 103 921
E-mail: info@bytzabezpecen.cz
Web: https://bytzabezpecen.cz/

Autor 26.08.2020 dna Samuel Trulík Návody a Tipy, FIBARO, Recenzie 0 6905

Podobné články

Reportáž: Ako som začal prerábať môj dom na Smarthome? Časť 2.

Reportáž: Ako som začal prerábať môj dom na Smarthome? Časť 2.

Reportáž: Ako som začal prerábať môj dom na Smarthome?

Časť 1: Začiatky s inteligentným domom a prvé skúsenosti

Zanechajte nám Váš názorZanechajte odpoveď

Vyhľadávanie v blogu

Najnovšie názory

Naposledy navštívené

Žiadne produkty

Menu

Porovnať 0