Monitorovanie zopnutia HDO jednoducho a lacno

Monitorovanie zopnutia HDO jednoducho a lacno

V dome mám nainštalovaný HDO (hromadné diaľkové ovládanie) spínač, takže distribučná spoločnosť môže spínať niektoré spotrebiča podľa potrieb elektrickej siete. Typicky ide o bojler, kúrenie a podobne. Výmenou za HDO mám v čase zopnutia nižšiu cenu (tzv. nočný prúd). Chcel som zistiť, či sa spínanie deje aj mimo vopred publikované intervaly a zároveň treba zopnúť aj ďalšie spotrebiče. A samozrejme som tieto dáta chcel mať v mojom Domoticz systému. Posledná požiadavka bola, aby celé riešenie bolo lacné a jednoduché.

V dome mám niekoľko zásuviek, ktoré sú cez stýkač ovládané práve HDO spínačom, takže som premýšľal o niečom, čo by som do zásuvky zapojil a čo by "dáta" posielalo. Problém je, že akonáhle je HDO vypnuté, sú aj zásuvky vypnuté a zariadenia by teda nemohlo komunikovať; potrebovalo by záložné napájanie (aspoň na pár sekúnd).

Nakoniec som sa rozhodol kúpiť Hank Flood senzor, ktorý je lacný, je napájaný batériovo a má dva kontakty, ktorých zopnutie, resp. nesepnutí (väčšinou kvôli unikajúcej vode) je reportované späť do riadiacej jednotky. Samozrejme na tieto kontakty nie je možné priamo pripojiť napätie z ovládané zásuvky. Kúpil som teda na eBay jednoduchú doštičku s relé a pomocnú logikou na 5V a použil obyčajnú nabíjačku na mobil pre spínanie. Spínanie nemá žiadnu logiku; akonáhle je nabíjačka zapnutá, je zopnuté aj relé. Zo senzora som potom "ucvakl" koncovku a dva vodiče pripojil na výstup relé. Nakoniec som našiel malú elektro-krabičku a všetko do nej "napchal" (normálne je krabička samozrejme zatvorená).

 HDO z-wave

Záplavový senzor je obyčajný spínač (okrem iného) v Domoticz, takže rovno dostávam pekný graf s históriou, môžem si nastaviť napríklad notifikáciu.

HDO z-wave

No a môžem aj pomocou i jednoduchých skriptov spínať iné zariadenia a eventuálne sledovať, kedy na spínanie dochádza mimo publikované časy a teda čo sa deje v elektrickej distribučnej sieti.

Jiří Č., 13.5.2018

Autor 14.05.2018 dna Jiří Č. Návody a Tipy, Meranie spotreby 0 13952

Zanechajte nám Váš názorZanechajte odpoveď

Vyhľadávanie v blogu

Najnovšie názory

Naposledy navštívené

Žiadne produkty

Menu

Porovnať 0