Raspberry Pi 3 a inteligentný dom

Raspberry Pi 3 a inteligentný dom

Raspberry Pi 3

Od uvedenia prvého modelu mikropočítača Raspberry Pi spoločnosťou Raspberry Foundation (29.2.2012) ubehlo už pár rokov. Z neznámeho projektu sa stal v priebehu času veľmi dobre známy a často používaný produkt v domácej automatizácii.

V súčasnosti je už na trhu tretia verzia tohto veľmi dobre predávaného mikropočítača s oficiálnym menom Raspberry Pi 3 model B 1GB. Výrobcovia zvýšili výkon pomocou novšej generácie štvorjadrového 64-bitového procesu technológie ARM Cortex-A53 s taktom jadier na frekvenciu 1,2 GHz. Najhlavnejšími črtami novej verzie je okrem zvýšenia výkonu integrácia technológii Wi-Fi 802.11n s Bluetooth 4.1 priamo na čip , čo ešte viac predurčuje použitie Raspberry Pi 3 v domácej automatizácii.

Na napájanie mikropočítača výrobca odporúča použiť 2,5A adaptér aby sa predišlo problémom pri využití USB konektorov zariadeniami s vyššou spotrebou. Takisto ako v predchádzajúcich modeloch je bootovanie systému realizované pomocou pamäťovej karty micro-SD.

Vzhľadom na rozmery a nízku spotrebu Raspberry Pi 3 je jeho využitie predurčené na využitie v domácej automatizácii.

Využitie Raspberry Pi 3 v sieti Z-Wave

Tretiu generáciu Raspberry Pi je možné využiť v domácej Z-Wave sieti použitím modulu RaZberry. Modul RaZberry je navrhnutý tak aby ho bolo možné jednoducho zasunúť do vstupno-výstupných pinov (GPIO) na Raspberry Pi 3. Následným stiahnutím a inštaláciou Z-Way softvéru cez linuxový príkaz dokážete Raspberry Pi 3 s modulom RaZberry premeniť na plnohodnotnú Z-Wave riadiacu jednotku. Z-Way softvér prichádza so svojím vlastným web-serverom, v ktorom môžete ovládať a monitorovať samotné rozhranie RaZberry, pridávať a odoberať zariadenia atď. Firmvér modulu RaZberry je dobre optimalizovaný a pracuje veľmi hladko. Výhodou taktiež je, že Z-Way softvér prichádza s API rozhraním, ktoré môžete ďalej využívať.

Na obrázkoch môžete vidieť modul RaZberry rozširujúci Raspberry Pi 3 o Z-Wave technológiu a jeho štruktúru. SoC ZM3102 je v novej verzii nahradený čipom ZM5102, ktorý je Z-Wave Plus kompatibilný a patrí do 5 generácie Z-Wave čipov.

razberry
razberry

 

Inštalácia a nastavenie

Inštalácia a nastavenie RaZberry na Raspberry Pi 3 je jednoduchá a bližšie popísaná v tomto článku:

raspberry pi 3 Z-Wave

Softvér

Oficiálny softvér od výrobcu s názvom Z-Way.

z-way interface

Okrem oficiálneho softvéru od výrobcu s názvom Z-Way je možné použitie z tretej strany - príklady voľne dostupných softvérových riešení nájdete nižšie:

Každé softvérové riešenie má svoje výhody a svoje nevýhody a teda je na Vás, pre ktoré riešenie sa rozhodnete. Každé softvérové riešenie sa odlišne nastavuje.

RaZberry a použite na iných mikropočítačoch okrem Raspberry Pi 3

Modul RaZberry je možné takisto využiť aj iných mikropočítačoch, napr. na Cubieboard. Obrázok nižšie. Je potrebná podpora linuxovej distribúcie ako aj vyššia znalosť elektroniky a linuxových systémov.

cubieboard with Z-wave and razberry

RaZberry ako USB

Takisto je možné transformovať modul do univerzálneho USB modulu.

razberry usb

 

Podobné články

Ako na Žalúzie, Rolety alebo Garážové dvere pomocou Z-Wave

Ovládajte vaše Žalúzie, Rolety alebo Garážové dvere pomocou Z-Wave

Z-Wave Kúrenie

Ako integrovať kúrenie do systému Z-Wave.

RaZBerry a Raspberry Pi 3 (Z-Way)

Ako spojazdniť Z-Wave adaptér RaZBerry na Raspberry Pi 3 a vytvoriť tak plnohodnotnú Z-Wave riadiacu jednotku.

RaZBerry a Z-Wave termostatické hlavice

Návod na pridanie rôznych druhov Z-Wave termostatických hlavíc do riadiacej jednotky RaZBerry a testovanie...

POPP Meteostanica

Návod na pridanie POPP Meteostanice

Aeon Labs Clamp Power Meter Razberry

Integration of device Aeon Labs Clamp Power Meter with Razberry

Zanechajte nám Váš názorZanechajte odpoveď

Vyhľadávanie v blogu

Najnovšie názory

Naposledy navštívené

Žiadne produkty

Menu

Porovnať 0