RaZBerry a Z-Wave termostatické hlavice

RaZBerry a Z-Wave termostatické hlavice

 

RaZBerry a Z-Wave termostatické hlavice 

Pri testovaní sme používali nasledujúce zariadenia z našej ponuky:

  • ako riadiaci kontrolér sme využili zariadenie RaZBerry, ktoré sa pripája k minipočítaču Raspberry Pi cez GPIO piny

razberryrazberry

 

 

  • akčné zariadenia na ovládanie priemeru ventilu radiátora sme použili tieto termostatické hlavice:

I. DANFOSS LIVING CONNECT THERMOSTAT

II. EUROTRONIC COMET TERMOSTATICKÁ HLAVICA

III. STELLAZ TERMOSTATICKÁ HLAVICA

 

Nastavenie Learning módu na riadiacom kontroléri RaZBerry:

Po prihlásení sa do webového rozhrania riadiaceho kontroléru RaZBerry, kliknite na „ikonu koliesok“, v rolovacej ponuke vyberte možnosť Zariadenia.

Následne aby ste mohli pridať zariadenie kliknite na Add new -> Autodetekcia nového Z-Wave zariadenia -> Začať pridávanie. Teraz je potrebné na zariadení, ktoré chcete pridať stlačiť tlačidlo na pridávanie (v manuáli označované ako Inclusion Button/Service button/Program button). Nakoniec po úspešnom spárovaní – budete môcť pomenovať pridané zariadenie a umiestniť ho miestnosti. Nakoniec si nastavenia nezabudnite Uložiť.

 

Obrázkový návod

 

Danfoss Living Connect Thermostat

Ako prvú sme testovali hlavicu od spoločnosti Danfoss, ktorá ponúka elegantný dizajn – okrem Z-Wave verzie hlavice existuje aj klasická verzia, ktorá vyzerá úplne totožne zo Z-Wave verziou, avšak nie je možné ju bezdrôtovo ovládať.

Návod na pridanie zariadenia (inclusion process)

Pred samotným procesom pridania hlavice do riadiacej jednotky je nutné overiť si, či je hlavica v továrenských nastaveniach, a to zistíme tak, že po vložení 2 kusov AA batérií sa nám na displeji zobrazí nasledujúci znak (viď. obrázok nižšie). Teraz môžeme namontovať hlavicu na ventil radiátoru.

danfossdanfoss

 

Na riadiacej jednotke RaZBerry je potrebné nastaviť tzv. learning mód = mód na pridanie/odoberanie zariadení. Nastavte podľa návodu vyššie. Počas pridávania je potrebné stlačiť tlačidlo „s bodkou“. Po úspešnom spárovaní zariadení sa Vám na displeji termostatickej hlavice zobrazia stupne Celzia, indikujú nastavenú teplotu na radiátore.

 

Výsledok testu kompatibility:

Termostatická hlavica DANFOSS LIVING CONNECT THERMOSTAT je plne kompatibilná s riadiacim kontrolérom RaZBerry.

Pozn.: Danfoss termostatická hlavica neobsahuje teplotné čidlo na reportovanie okolitej teploty.

 

Eutronic Comet Termostatická Hlavica

Ďalšou testovanou termostatickou hlavicou bola hlavica od EUROtronic Technology GmbH, ktorá okrem zobrazovacieho displeja a kolieska na manuálne ovládanie teploty ponúka aj integrovaný senzor na reportovanie okolitej teploty. Táto termostatická ponúka veľa zaujímavých funkcií ako napríklad detekciu otvoreného okna alebo ochranu proti zamrznutiu.

euro kometeuro komet

 

Návod na pridanie zariadenia (inclusion process)

Dôležité pri pridávaní a odoberaní zariadenia do/zo Z-Wave siete je dodržať presne stanovený postup od výrobcu a to:

  • Odinštalujte starú termostatickú hlavicu, odoberte ho z ventilu.
  • Odstráňte kryt batérie zatlačením na veko smerom hore. Vložte batérie. Nepoužívajte dobíjacie batérie! Dávajte pozor na správnu polaritu! Na displeji sa zobrazí PREP. Teraz sa motor otvorí úplne, aby inštalácia bola jednoduchšia. Akonáhle je Comet Z-wave pripravený na inštaláciu, na displeji sa zobrazí INST. Symbol blikajúcej rádio antény označuje, že zariadenie je pripravené na pridanie.
  • Zakrúťte spojovacie matice (krúžok na výrobku) na ventil. V prípade, že spojovacie matice nevojdú, potrebujete adaptér. Teraz spustite režim pridania na vašej riadiacej jednotke (návod vyšie).
  • Začne odpočítavanie. Stlačte tlačidlo v boxe pre batérie a držte ho 5 sekúnd. Na displeji sa zobrazí ADAP a prístroj sa inicializuje. Po inicializácii sa zobrazí hlavná obrazovka. INFO: chybový kód sa ukáže, ak dôjde k zlyhaniu.

A teda odporúčame najprv odobrať zariadenie (exlusion): 

  • Nastavte riadiacu jednotku do módu pre odobratie zariadení.
  • Stlačte tlačidlo v boxe pre batérie a držte ho 5 sekúnd.

 

Výsledok testu kompatibility:

Termostatická hlavica EUROTRONIC COMET TERMOSTATICKÁ HLAVICA je kompatibilná s riadiacim kontrolérom RaZBerry ale s jednou výhradou reportovanie okolitej teploty nefunguje stopercentne.

 

Stellaz Termostatická Hlavica

Poslednou testovanou termostatickou hlavicou z našej ponuky bola hlavica od EUROtronic Technology GmbH, ktorá ma netradičný dizajn a neobsahuje displej, iba indikačnú LED diódu. Hodnoty teploty sú k dispozícii prostredníctvom rozhrania riadiaceho kontroléra.

stellaz

Návod na pridanie zariadenia (inclusion process)

Dôležité pri pridávaní a odoberaní zariadenia do/zo Z-Wave siete je dodržať presne stanovený postup od výrobcu a to:

Odinštalujte starú termostatickú hlavicu a nainštalujte StellaZ termostatickú hlavicu s potrebným adaptérom. Spustite learning mód na RaZBerry a termostatickej hlavice držte modré tlačidlo počas piatich sekúnd.

Výsledok testu kompatibility:

Termostatická hlavica STELLAZ TERMOSTATICKÁ HLAVICA je kompatibilná s riadiacim kontrolérom RaZBerry ale s jednou výhradou reportovanie okolitej teploty nefunguje, kvôli použitiu všeobecnej šablóny (template) pre termostatickú hlavicu.

 

Zobrazenie všetkých termostatických hlavíc v rozhraní RaZBerry

Autor 05.04.2016 Návody a Tipy, Razberry, Regulácia tepla, Kúrenie 5 104000

5 Komentáre

  • lubo

    lubo 21.01.2021 Odpovedať

    Dobrý den, prosim poradit, mám hlavice dolu menovity typ a nedáju sa mi sparovat z 02 smart boxom, alebo s mobilom, ale vypadaju presne tak isto,pravdepodobne mam asi take co sa nedaju ovladat dialkovo, ale co by som chcel vediet ci sa nedaju hlavice naprogramovat, bolo by to super, dakujem za odpoved s pozdravom lubo
    Termostatická hlavica DANFOSS LIVING CONNECT THERMOSTAT
    • SmarterHOME Team

      SmarterHOME Team 21.01.2021 Odpovedať

      Dobrý deň,
      ďakujeme za komentár.
      V prvom rade si musíte zistiť, či Vaše hlavice podporujú komunikačný protokol Z-Wave - logo na krabičke hlavíc alebo na kryte batérií. Ak takéto logo nemajú tak pracujú pravdepodobne na Danfoss Home Link protokole.

      Ak máte Z-Wave mali by ste ich vedieť spárovať s O2 boxom - ak Vám to nefunguje musíte kontaktovať O2 - kvôli podpore a servisu. Alebo si kúpte inú Z-Wave riadiacu jednotku ako je FIBARO Home Center 3 alebo Homey Pro.

      Ak máte Danfoss Home Link potrebujete takúto riadiacu jednotku - Danfoss Link CC PSU WiFi Riadiaca Jednotka (014G0288), tá je už ale výbehová a my ju skladom nemáme. https://smarterhome.sk/sk/danfoss-link/danfoss-link-cc-psu-wifi-riadiaca-jednotka-014g0288-432.html

      Ďakujeme za pochopenie.
      Prajeme pekný deň.
      SmarterHOME Team
  • Milan

    Milan 05.11.2019 Odpovedať

    Keď mi ho prídete namontovať a nainštalovať aby som ho mohol ovládať mobilom cez internet,tak okamžite kupujem!
    • SmarterHOME

      SmarterHOME 06.11.2019 Odpovedať

      Vďaka za dotaz.
      Samozrejme, vieme vám zabezpečiť aj montáž. Obchodných partnerov máme po celom Slovensku a títo vám budú vedieť odborne poradiť a aj produkty nainštalovať.
      Ak máte záujem, prosíme pošlite nám požiadavku s vašimi kontaktnými údajmi na info@smarterhome.sk , prípadne nám zavolajte na +421 903 55 44 50.
      Ďakujeme.
  • kenny

    kenny 19.07.2016 Odpovedať

    Dobry den,

    kde sa nachadza dany sclanok? Na stranke ho nevidim

Zanechajte nám Váš názorZanechajte odpoveď

Vyhľadávanie v blogu

Najnovšie názory

Naposledy navštívené

Žiadne produkty

Menu

Porovnať 0