Z-Wave vs. Wi-Fi vs. Bluetooth

Z-Wave vs. Wi-Fi vs. Bluetooth

Jedným z najjednoduchších spôsobov ako vysvetliť neznámu technológiu je porovnanie s niečím čo už ľudia poznajú. Vďaka tomu ste už možno počuli o Z-Wave: „Je to podobné ako Wi-Fi ale ...“ alebo „Podobá sa to Bluetooth, ale ...“. Je pravdou, že všetky tieto tri technológie majú niečo spoločné. Všetky sú bezdrôtové a každá technológia zohráva svoju rolu v budúcom vývoji inteligentného bývania.

Z-Wave vs. Wi-Fi

Z-Wave ako aj Wi-Fi technológia posiela informácie bezdrôtovo (cez vzduch) vo a okolo Vášho domu, z jedného miesta do iného. Rovnako ako Wi-Fi sa spolieha na pokročilú bezpečnosť, aby odoslané bity neboli zachytené nesprávnymi zariadeniami. Ďalšou podobnosťou s Wi-Fi, že spája dohromady väčšiu sieť zariadení a každé zariadenie môže komunikovať s ostatnými.

Ale pokiaľ vaša Wi-Fi sieť pravdepodobne vysiela a prijíma veľké objemy dát po celom dome ako napríklad streamovanie audia a videa, emailových príloh, hranie multiplayerových online hier. Z-Wave nezaťažuje svoju sieť objemným prenosom informácií. Informácie posielané v rámci Z-Wave sieti pozostávajú väčšinou len z malých príkazov, ako napríklad „zapni toto svetlo“ alebo „nastav termostat na 22°“. Ďalšími informáciami, ktoré sa posielajú v Z-Wave sieti sú aktualizácie stavou jednotlivých zariadení ako „zásuvka je vypnutá“ alebo „dvere sú otvorené“.

Z-Wave pracuje pri oveľa nižších frekvenciách a s oveľa nižším vyžarovacím výkonom. Z-Wave je postavená na takzvanej mesh-technológii, kde každé sieťovo napájané zariadenie zlepšuje dosah vašej Z-Wave siete.

Z-Wave vs. Bluetooth

Z-Wave a Bluetooth technológia majú taktiež niektoré črty podobné. Napr. jednoduchšie párovanie zariadení ako pri Wi-Fi. Z-Wave a Bluetooth taktiež majú nižšiu spotrebu a využívajú nižšiu šírku pásma (bandwith).

Na rozdiel od Z-Wave, väčšina Bluetooth zariadení nepodporuje mesh topológiu siete. Aj keď už existujú zariadenia, ktoré túto schopnosť ovládajú a postupom času bude ich počet narastať nateraz je otázne koľko Bluetooth zariadení bude možné pripojiť k jednej riadiacej jednotke. Z-Wave je momentálne schopné podporovať desiatky pripojených zariadení. V skutočnosti stovky, pretože Z-Wave kontrolery a Z-Wave zariadenia sú momentálne jedny z najdostupnejších zariadení na trhu v oblasti domácej automatizácie.

Z-Wave

Z týchto a mnoho ďalších dôvodov momentálne technológia Z-Wave zostáva najlepšou bezdrôtovou technológiou aj vďaka jej spoľahlivosti, ďalekosiahlou kontrolou a energetickou efektívnosťou. Samozrejme existujú aj Z-Wave riadiace jednotky napr. Vera Plus, ktoré kombinujú viacero komunikačných protokolov ako je Z-Wave, Wi-Fi, Bluetooth, Zigbee 

Zanechajte nám Váš názorZanechajte odpoveď

Vyhľadávanie v blogu

Najnovšie názory

Naposledy navštívené

Žiadne produkty

Menu

Porovnať 0