Riadiace jednotky Fibaro. Ako začať.

Riadiace jednotky Fibaro. Ako začať.

 

Chcete začať s domácou automatizáciou? Neviete ako na to? 

Ako si vybrať riadiacu jednotku od Fibara?

 

Na začiatok potrebujete:

  • Pripojenie na internet – voľný port RJ45 napr. Router
  • Riadiacu jednotku – kvôli dobrým skúsenostiam sa v tomto článku budeme venovať jednotkám Fibaro Home Center 2 a Fibaro Home Center Lite

Riadiaca jednotka (kontrolér) -  riadi a ovláda všetky ostatné Z-Wave zariadenia. Je mozgom vašej inteligentnej domácnosti. Viete si pomocou nej napríklad nastaviť aby sa zásuvka automaticky vypla alebo zapla podľa potreby.  

 

Prečo sa venujeme riadiacim jednotkám od Fibara? 

  • Víťazi ocenení za dizajn produktov.
  • Majú príjemné užívateľské rozhranie.
  • Sú spoľahlivé.
  • Jednoducho nastaviteľné a prispôsobiteľné.
  • Veľmi ľahko prenosné.

 

Ako zapojiť a nastaviť riadiacu jednotku?

Pomocou ethernetového káblu pripojíme riadiacu jednotku do domácej siete, rovnako pripojíme aj napájací kábel. Po pripojený riadiacej jednotky je potreba nastaviť miestny prístup a vzdialený prístup do riadiacej jednotky.

 

Miestny prístup – znamená, že do riadiacej jednotky sa prihlasujete prostredníctvom rovnakej siete v akej je zapojená riadiaca jednotka, čiže ste pripojený v domácej alebo pracovnej sieti, ktorá má rovnaký názov.

Vzdialený prístup – znamená, že do riadiacej jednotky sa prihlasujete, z inej siete. Riadiaca jednotka je pripojená v domácej siete a vy sa do nej pripájate z vonkajšej siete napr. mobilná sieť.

 

Užitočné odkazy: 

 

Výber riadiacej jednotky od Fibara?

Neviete si vybrať medzi riadiacimi jednotkami Fibaro Home Center 2Home Center Lite. Tu nájdete stručné porovnanie, ktoré vám môže pomôcť pri výbere správnej jednotky pre vás.

 

 

Hlavné rozdiely medzi Home Center 2 a Home Center Lite

Vcelku je Home Center 2 podobný ako Home Center Lite. Pri porovnaní výkonu pripojenia Z-Wave zariadení a počtu zariadení, ktoré môžete pripojiť vo vašom dome, nie je žiadny rozdiel.

Mohli by sme povedať, že Home Center 2 je navrhnutý pre komerčné riešenia alebo väčšie priestory, kde potrebujete pospájať viac jednotiek dokopy v sieti pre kontrolu širokej oblasti: komerčné budovy, veľké kancelárie, továrenské sklady, atď. Home Center Lite je perfektný ak chcete automatizovať váš apartmán alebo dom.

Z technickej perspektívy, je tu list vylepšení, ktoré sú vynechané z Home Center Lite ale sú dostupné v Home Center 2. A to sú hlavne ako môžete vidieť aj z tabuľky:

  • Žiadna Lili – kontrolná hlasová asistencia
  • Žiadne LUA programovanie – LUA je programovací (skriptovací) jazyk a je bežne používaný v domácich automatizačných kontroléroch a umožňuje užívateľom tvoriť viac komplexné kontrolné scény ako sú podporované v Scénových editoroch kontrolérov. Home Center Lite podporuje iba grafický editor, Home Center 2 scénový editor umožňuje voľbu medzi Grafickým editorom alebo LUA editorom.
  • Žiadne LUA založené virtuálne zariadenia.
  • Žiadna VOIP Komunikácia.
  • Žiadna SATEL alarmová systémová integrácia.

 

Čo viac, Home Center Lite môže pracovať ako samostatné domáce centrum alebo ako sekundárna riadiaca jednotka podradená Home Center 2.

Najpodstatnejšou vlastnosťou jednotky Home Center Lite sú jej malé rozmery. Vďaka čomu môže byť umiestnená na ľubovoľnom miestne alebo byť ukrytá.

 

Porovnanie riadiacich jednotiek:

 


 

Čo sa stane pri výpadku elektriny? Spadne aj Automatizácia?

Riadiaca jednotka Fibaro Home Center 2 ako každý elektrický spotrebič, prestane svoju funkciu. Keď elektrina znova naskočí riadiaca jednotka Home Center 2 sa znova zapne a pamätá si svoje nastavenia a pokračuje vo funkcii.

Pre riadiacu jednotku Fibaro Home Center Lite spoločnosť Fibaro pripravuje záložnú batériu a GSM modul, ktorý umožní posielať notifikačné SMS v prípade, že vypadne elektrina.

 

Kde umiestniť riadiacu jednotku Home Center?

Odporúčané umiestnenie Home Center jednotky je centrálne umiestnenie vo vašom dome. Avšak nie je to vyžadované, pretože FIBARO používa Z-Wave technológiu pracujúcu odlišne ako WiFi.

Z-Wave využíva mesh technológiu, čo znamená, že každé zariadenie môže pracovať ako vysielač aj prijímač. Zariadenia teda prijímajú aj odosielajú príkazy, a nemusia vždy komunikovať s riadiacou jednotkou. S každým pridaním zariadením rastie dosah Z-Wave siete.

 

Potrebujem prepájať FIBARO a Z-Wave zariadenia nejakými káblami?

FIBARO je bezdrôtové, nefunguje ako C-Bus systém, takže nevyžaduje nadbytočné káble. FIBARO je tzv. „Urob si sám“ systém, nepotrebujete teda domových automatizačných špecialistov na konfigurovanie a inštaláciu.  

2 Komentáre

  • Pavol Lány

    Pavol Lány 11.12.2018 Odpovedať

    Dobrý deň.
    Rád by som si vyskúšal programovanie Fibaro HC 2.Z Vašich stránok som si stiahol software ale iba mi zobrazí prázdne okno a nič viac. Máte na stránkach demo soft na ktorom sa môžem učiť programovať HC2 a všetky moduly?
    Za odpoveď ďakujem
    S pozdravom Pavol Lány
    • SmarterHOME Team

      SmarterHOME Team 18.12.2018 Odpovedať

      Dobrý deň,
      ďakujeme za dotaz.
      Uvedený softvér je len na vyhľadanie IP adresy riadiacich jednotiek na lokálnej LAN sieti.
      Prajeme pekný deň.

Zanechajte nám Váš názorZanechajte odpoveď

Vyhľadávanie v blogu

Najnovšie názory

Naposledy navštívené

Žiadne produkty

Menu

Porovnať 0