Nastavenie a funkčnosť Qubino PWM Termostatu v ZIPATILE systéme

Nastavenie a funkčnosť Qubino PWM Termostatu v ZIPATILE systéme

V článku v krátkosti popisujeme návod ako používať QUBINO PWM termostat v systéme ZIPATILE. Návod a testovanie bolo spracované našim zákazníkom za účelom zistenia kompatibility a funkčnosti Z-Wave zariadení ZIPATILE a QUBINO na ovládanie kúrenia v domácnosti.

Pridanie do siete:

Pridanie daného termostatu do siete prebehlo v poriadku, bez akýchkoľvek problémov, robil som to cez Správca zariadení -> Pridať nové zariadenie -> Z-Wave.

Pridanie Qubino PWM do Zipatile

Zariadenie sa objavilo medzi ostatnými s kategóriou „Radiátor“, kde poskytuje nejaké základné módy v akých má fungovať, je ale nejasné ako tieto módy fungujú, nedajú sa nájsť ďalšie nastavenia, nefunguje to ako termostat.

Qubino PWM v Zipatile

Konfigurácia parametrov:

Pomocou správcu zariadení je možné nájsť konfiguráciu pridaného zariadenia, kde sú správne zobrazené všetky potrebné parametre, ktorých je mnoho, s možnosťou ich meniť. Jediný problém,ktorý som postrehol, je že nestačí nastaviť parametre a uložiť zariadenie, je potreba každý jeden manuálne poslať do zariadenia, inak nedôjde k zmene, na čo nie som z iných zariadení zvyknutý. Modul ale na zmeny v konfigurácii reaguje okamžite a bez problémov.

Konfiguracia parametrov Qubino PWM

Použitie:

Aby sme vedeli reálne využiť zariadenie ako termostat, je potrebné vytvoriť Virtuálne zariadenie – Thermostat Zone, ktoré ponúka Zipato systém. Za kredity sa dá dokúpiť aj Thermostat PRO, ktorý som ale neskúmal, ani neskúšal.

Virtualne zariadenie v Zipatile

Následne vieme v karte Teplota nastavovať, aké zariadenia majú v danej zóne kontrolovať teplotu, teda vykonávanie kúrenia, chladenia, aj meranie teploty. Tu zvolíme náš termostat a ľubovoľné teplotné vstupy, prípadne aj chladenie.

Zariadenie uložíme, a už môžeme vidieť v zariadeniach typu Thermostat naše nové zariadenie. To už ponúka požadované nastavenia, ako bežný termostat.

Testovanie a záver:

Funkčnosť termostatu Qubino PWM bola vyskúšaná len „nasucho“, kedy k nemu bola pripojená termohlavica určená na rozvádzač podlahového vodného kúrenia. Po správnom nastavení termostat fungoval podľa očakávaní, pri zmenách požadovanej teploty prietok buď zmenšoval alebo zväčšoval. Dynamika a presnosť takéhoto riadenia teploty v izbe zatiaľ otestovaná nebola, tomu, ako aj nastaveniu PID parametrov termostatu je potrebné venovať viacej času a ladiť to dlhodobo.

Termostat QUBINO PWM sa ale ukázal ako funkčný a vhodný pre ZIPATILE. Dobre funguje aj jeho teplotné čidlo.

Ďakujeme Martinovi B.

Autor 08.03.2018 dna Martin B. Návody a Tipy, Regulácia tepla, Kúrenie, Zipato, Zipatile 0 8113
Štítok: Zipatile, Qubino

Zanechajte nám Váš názorZanechajte odpoveď

Vyhľadávanie v blogu

Najnovšie názory

Naposledy navštívené

Žiadne produkty

Menu

Porovnať 0