Prečo je potrebný neutrálny vodič (nulák) ?

Prečo je potrebný neutrálny vodič (nulák) ?

Prečo inteligentné Z-Wave On/Off spínače (relé moduly) nemôžu byť použité bez neutrálneho vodiča (nuláku)

Jedna z najčastejších a najbežnejších otázok, s ktorou sa stretávame je "Prečo neexistujú Z-Wave On/Off spínacie moduly, ktoré pracujú v 2 vodičovom systéme", alebo "Ktoré Z-Wave relé moduly pracujú bez neutrálneho vodiča".

V takomto prípade vždy odporúčame použiť stmievač (Fibaro Stmievač 2), ktorý práve môže pracovať v dvojvodičovom systéme (bez potreby neutrálneho vodiča). Nakoľko momentálne nie je dostupný Z-Wave relé modul, tj. inteligentný Z-Wave On/Off spínač, ktorý by práve bez neutrálneho vodiča mohol byť použitý.

Ale to predsa nedáva zmysel, stmievač vyzerá ako komplexnejšie zariadenie oproti On/Off spínaču (relé modulu). Práve túto skutočnosť sa budeme snažiť v tomto krátkom príspevku vysvetliť. Rovnako uvedieme ako tieto zariadenia principiálne a veľmi zjednodušene fungujú. Spomenieme klasické mechanické prepínače a pokúsime sa vysvetliť fungovanie inteligentných On/Off spínačov a stmievačov, ktoré možno ovládať bezdrôtovo.

Klasický 2-vodičový obvod

Keď sa bavíme o 2-vodičovom svetelnom okruhu máme na mysli, že pod vypínačom, ktorý ovláda tento svetelný okruh nie je dotiahnutý neutrálny vodič (nulák).

Ak sa pozriete na obrázok 1, uvidíte, že svetelný nástenný vypínač má iba dva vodiče:

1. vodič = Stála Fáza (Live), ktorá má stále napájanie

2. vodič = Spínaná Fáza (Switched Live), ktorá vedie priamo na svetelnú záťaž a napätie na tomto vodiči, závisí od stavu vypínača

Keď je nástenný vypínač (Wall Switch) zopnutý -> Spínaná Fáza je živá (pod napätím) a vedie prúd priamo na svetlo, tento stav umožňuje aby prúd z 1. vodiča Stálej Fázy tiekol priamo na svetlo, ktoré je pripojené na Neutrálny vodič – čo umožňuje aby bola svetelná záťaž zapnutá. Takto práve vyzerá bežný kompletný elektrický okruh. Keď je nástenný vypínač rozopnutý, žiadny prúd netečie a svetelná záťaž je vypnutá. Takýto okruh by mal byť známy väčšine z nás, nakoľko sa jedná o základný svetelný okruh, o ktorom sme sa učili v škole.

z-wave nulák

Obrázok 1: Klasický svetelný okruh

Pridanie stmievača

Ak nahradíme mechanický vypínač za stmievač, ten bude bezproblémovo pracovať v 2-vodičovom okruhu (obrázok 2). Stmievače fungujú redukovaním/zmenšovaním pretekajúceho prúdu v okruhu pokým nie je prúd taký nízky, že svetelná záťaž nesvieti. To znamená, že aj keď musíte nastaviť stmievač na 0% a svetelná záťaž nesvieti, konkrétny obvod nie je úplne vypnutý. Nachádza sa tam malý elektrický prúd pretekajúci zo Stálej Fázy cez stmievač, cez svetelnú záťaž k Neutrálu. Takýto malý prúd postačuje na to aby bol stmievač a jeho bezdrôtová elektronika napájaná a zariadenie bolo živé. Vďaka tomu, môžete stále ovládať stmievač bezdrôtovo (alebo manuálne) či je svetelná záťaž zapnutá alebo vypnutá – čo je presne to čo chcete od inteligentného zariadenia.

z-wave nulák

Obrázok 2: Stmievač v 2-vodičovom okruhu

Ale čo vypínače ?

Ak pridáme elektronický inteligentný spínač alebo relé (ako sú napríklad Z-Wave moduly), môžete vidieť, že tieto elektronické spínače sú namieste klasického vypínača. Ak je spínač zopnutý, prúd bude tiecť okruhom a poskytovať energiu elektronike a svetelnej záťaži. Keď sa ale spínač rozopne, prúd prestane tiecť, takže okruhom netečie žiadny prúd, ktorý by napájal elektronický inteligentný spínač alebo ovládaciu elektroniku relátka – jednoducho bude takýto modul s elektronickým spínačom mŕtvy a nebude schopný komunikovať.

Práve pre toto momentálne nie sú na trhu žiadne spínače alebo relé moduly, ktoré by pracovali v 2-vodičovom okruhu bez priameho pripojenia k neutrálnemu vodiču.

z-wave nulák

Obrázok 3: Jednoduchý spínač v 2-vodičovom okruhu.

Jediný spôsob ako použiť relé modul v svetelnom okruhu je pomocou pripojenia priamo na Stálu Fázu a Neutrálny Vodič (nulák) tak ako je znázornené na obrázku 4.

z-wave nulák

Obrázok 4: Relé modul pripojený priamo k neutrálu.

 

8 Komentáre

  • LED panely

    LED panely 25.10.2022 Odpovedať

    Dobrý den. Mohu pžádat o názor, zda by stmívatelný zdroj podle odkazu měl fungovat s Dimmer 2?
    https://www.ledakce.cz/stmivatelny-adapter-pro-led-panely-v-tac--45w/
    • SmarterHOME

      SmarterHOME 25.10.2022 Odpovedať

      Dobrý deň,
      stmievateľný zdroj pracuje na 0-10V.
      FIBARO Dimmer 2 pracuje na 0-230V.
      Dokopy to nepôjde.
      Použiť môžete s uvedeným stmievateľným zdrojom Qubino Flush Stmievač 0-10V Plus [ZMNHVD1]
      https://smarterhome.sk/sk/zwave-bezdrotove-stmievace/qubino-flush-stmievac-0-10v-plus-zmnhvd1-265.html
      Pekný deň.
      SmarterHOME
  • Petr Boltík

    Petr Boltík 23.10.2022 Odpovedať

    Dobrý den. Prostudoval jsem Fibaro Universal Dimmer 2 250 W FGD-212
    Návod na použitie ... a chci se prosím zeptat: Kdy mám použít pro led světlo s výkonem do 50W Schéma pre 3 vodičové zapojenie a kdy Schéma pre zapojenie s Bypass FGB-002 pre 2-vodičové zapojenie? Jaký je mezi nimi rozdíl? Pochopil jsem situaci tak, že dimmer je pod tlačítkem a tak mohu kabelově realizovat obě zapojení.
    • SmarterHOME Team

      SmarterHOME Team 24.10.2022 Odpovedať

      Dobrý deň,
      FIBARO Dimmer 2 môžete použiť s oboma zapojeniami.
      Ak máte k dispozícii neutrálny vodič tak odporúčame toto zapojenie je bezpečnejšie.
      Či budete potrebovať Bypass to uvidíte až po zapojení, či náhodou svetlo nebude blikať alebo vo "vypnutom" stave jemne svietiť.
      Každé LED svetlo je inak citlivé.
      Pekný deň.
      SmarterHOME
  • Pavel Vrkoč

    Pavel Vrkoč 24.11.2019 Odpovedať

    Dobrý den,
    je možno u Fibaro Switch 2 zrušit navázání vstupu S2 na výstup Q2? S2 vždy ovládá Q2 i když není přiřazena žádná scéna a potřeboval bych S2 zcela oddělit od Q2.
    Děkuji
    • SmarterHOME Team

      SmarterHOME Team 25.11.2019 Odpovedať

      Dobrý deň,
      ďakujeme za dotaz.

      Bohužiaľ oddeliť S2 od Q2 sa nedá.

      Prajeme pekný deň.
      SmarterHOME
  • lukas

    lukas 16.10.2018 Odpovedať

    Zdravim,
    je mozne pouzit smart vypinac v starej sieti TN-C, v ktorej je len faza+zelenozlty PEN vodic, pricom zelenozlty plni funkcie neutralneho vodica a ochraneho vodica sucasne. Bude vypinac fungovat spravne, ak pripojim zelenozlty na N svorku vypinaca?
    • SmarterHOME

      SmarterHOME 17.10.2018 Odpovedať

      Dobrý deň,
      smart vypínač fungovať bude aj v TN-C sieti.
      Viac info a schému zapojenia napr. Fibaro Dimmer 2 (Stmievač) nájdete na fóre výrobcu Fibaro.
      https://forum.fibaro.com/topic/26555-dimmer-2-instalation/
      Pekný deň.

Zanechajte nám Váš názorZanechajte odpoveď

Vyhľadávanie v blogu

Najnovšie názory

Naposledy navštívené

Žiadne produkty

Menu

Porovnať 0