Kúrenie na chate s obmedzením odberu

Kúrenie na chate s obmedzením odberu

Niekedy domáca automatizácia môže pomôcť vyriešiť nielen vlastnú automatizáciu, ale pracovať aj s obmedzeniami, ktoré dané prostredie nastavuje. V tomto prípade išlo o riešenie kúrenia a zároveň veľkosť existujúceho ističa.

Do svojej chaty chcel majiteľ pridať elektrické kúrenie pre možnosť aspoň čiastočného vykúrenie objektu pred príchodom, než sa klasicky zakúri v kachliach. Voľba majiteľa padla na dva elektrické radiátory s príkonom 1200W a 1500W. Pretože sa však objekt nachádza "uprostred divočiny" je hlavný istič iba 1x16 a zásuvkový okruh v chate je istený 1x13 (a majiteľ nemá záujem vykonávať zmenu). Hoci je 13A istič pre príkon 2700w dostatočný, bola požiadavka vymyslieť, ako nechať trochu rezervu pre prípadný ďalší spotrebič (napr. Čerpadlo, ktoré sa zapína pri príchode a bolo by nutné myslieť na vypnutie kúrenia pred zapnutím čerpadla).

Celé riešenie sa nakoniec skladá z dvoch Fibaro Wall Plug (ktoré sú podľa mňa pravdepodobne najlepším Z-Wave produktom vôbec) pre dve spomínané elektrické radiátory. Riadiaca jednotka Fibaro Home Center 3 - v čase realizácie ešte nebola jednotka Fibaro Home Center 3 Lite dostupná, ale tu by sa skvele hodila. A nakoniec Fibaro KeyFob a Fibaro Double Switch 2, ku ktorým sa ešte dostaneme. Už existujúci LTE modem zaistil konektivitu.

Kúrenie je ovládané manuálne, vzhľadom k nepravidelnému využívaní objektu, nastavovaním štandardného termostatu v jednotke Home Center 3 a tento ovláda nie priamo Wall Plug zásuvky, ale pripravenú Quick App, ktorá (aktuálne) v 5 minútových intervaloch zapína resp. vypína jednu resp. druhú zásuvku. Tým je zaistený primárna požiadavka zachovania dostatočnej "rezervy na ističi". Ovládanie na diaľku už môžeme brať ako jasnú vec. A meranie spotreby ako čerešničku na torte.

Základná kostra pre inšpiráciu:

function QuickApp:turnOn()
    fibaro.call(self.plug1, 'turnOn')
    self:loop()
    self:updateProperty('value', true)
end

function QuickApp:turnOff()
    fibaro.clearTimeout(self.timeoutHandle)
    self.timeoutHandle = nil
    fibaro.call({ self.plug1, self.plug2 }, 'turnOff')
    self:updateProperty('value', false)
end

function QuickApp:loop()
    if fibaro.getValue(self.plug1, 'value') then
        fibaro.call(self.plug1, 'turnOff')
        fibaro.call(self.plug2, 'turnOn')
    else
        fibaro.call(self.plug1, 'turnOn')
        fibaro.call(self.plug2, 'turnOff')
    end
    self.timeoutHandle = fibaro.setTimeout(self.timeout, function() self:loop() end)
end

function QuickApp:onInit()
    self.timeoutHandle = nil
    self.plug1 = ...
    self.plug2 = ...
    self.timeout = ...
end

Spomínaný Double Switch 2 bol potom použitý na ovládanie osvetlenia chodníčka a príjazdovej cesty. Hoci by stačil aj Single Switch 2, verzia "double" bola vybraná ako rezerva pre možné rozšírenie do budúcnosti. KeyFob potom umožňuje toto osvetlenie spínať bez nutnosti byť u vypínače, čo sa hodí napríklad pri príchode večer.

Využitie domácej automatizácie nie je vhodné len pre byty a rodinné domčeky, ale hodí sa dobre aj pre rekreačné objekty, kde môže spríjemniť užívanie objektu.

Jiří Č.

Zanechajte nám Váš názorZanechajte odpoveď

Vyhľadávanie v blogu

Najnovšie názory

Naposledy navštívené

Žiadne produkty

Menu

Porovnať 0