Fibaro Univerzálny Binárny Senzor

Fibaro Univerzálny Binárny Senzor

Fibaro Univerzálny Binárny Senzor je na trhu Z-Wave zariadení už dlhší čas, avšak stále je jedným z unikátnych zariadení. Tento Z-Wave modul ponúka dva generické digitálne vstupy a ďalší jednovodičový vstup pre až štyri teplotné senzory. Tento modul môže byť ovládaný takmer cez akýkoľvek dostupný Z-Wave kontroler.

Balenie

V balení s rozmermi 65mm x 65mm x 45mm nájdete samotné zariadenie a návod na obsluhu. Univerzálny senzor je celkom drobné s rozmermi 30mm x 14mm x 12mm. Na jednom konci trčí 7 káblov s dĺžkou 140mmm a jedna anténa s dĺžkou 80mm v čiernom prevedení. Druhý koniec je tvorení dvoma svorkami pre výstup. Samozrejme zariadenie obsahuje tlačidlo, aby ho bolo možné pridať do Z-Wave siete.

fibaro universal

Vstupné piny/káble:

  • ANT = Z-Wave anténa
  • TD (1-vodičový dáta kábel pre tep. čidlá) = biela
  • TP (1-vodičové napájanie pre tep. čidlá) = hnedá
  • IN2 (vstup pre senzor 2) = zelená
  • IN1 (vstup pre senzor 2)  = žltá
  • GND (zem) = modrá
  • P (napájanie) = červená

 

Funkcie

Zariadenie vyžaduje jednosmerné napájanie (DC) v intervale 9 - 30 V. To znamená, že univerzálny senzor môže byť napájaní batériovo alebo pomocou transformátora a použitý v širokom rozsahu aplikácií.

Zariadením podporované I/O funkcie:

  • Dvojica vstupov pre binárne senzory, ktoré sú zrkadlené na výstupné piny, pomocou, ktorých môžete riadiť záťaže až do 150mA
  • 1-vodičové „sieťové“ rozhranie, ktoré podporuje až 4 DS18B20 teplotných senzorov

Možné aplikácie

Systém štyroch teplotných senzorov

Keďže modul podporuje až pripojenie štyroch DS18B20 teplotných senzorov, jedno z použitý je takýto systém. Pred pridaním univerzálneho senzora musia byť už tieto senzory zapojené. 1-vodičové rozhranie podporuje len DS18B20 teplotné senzory. Samotnú schému môžete vidieť nižšie.

Následne po pripojení do Z-Wave siete pomocou Z-Wave kontroleru to môže vyzerať napr. aj takto.

Káblové senzory

Iným a predovšetkým asi hlavným využitím univerzálneho senzora je integrácia už existujúcich káblových senzorov napr. pohybových (PIR) do Z-Wave systému. Univerzálny senzor je dostatočne malý aby sa vošiel ku štandardnému PIR senzoru a umožní jeho komunikáciu v rámci Z-Wave sieti. Tento modul môže urobiť takmer z akéhokoľvek senzora Z-Wave senzor.

Dverový zvonček

Samozrejme je možné tento univerzálny senzor využiť na vytvorenie Z-Wave zvončeka ako môžete vidieť na schéme nižšie. Tým pádom vždy keď niekto zazvoní na dvere môžete dostať Push notifikáciu na Váš smartfón alebo aj obraz z IP kamery.  

Parametre univerzálneho senzora

Univerzálny senzor má množstvo pokročilých nastavení, ktoré sú prístupné v rozhraní vášho Z-Wave kontroléra.

  • Parametre 1 až 4 sú pre binárne vstupy (NC/NO).
  • Parametre 5 až 9 sú o Z-Wave asociácie.
  • Parameter 10 je interval medzi čítaniami senzorov - na začiatku je nastavený interval na 20s. Parameter 11 je interval medzi poslaním teplotných meraní do Z-Wave kontrolera. Základná hodnota je 200s.
  • Parameter 12 nastavuje citlivosť teplotných reportov modulu. Základná hodnota je 8 čo predstavuje 0.5°C.

Záver

Na záver si teda môžeme povedať, že toto malé zariadenie je ohromujúce. S jeho malými rozmermi je určite možné ho využiť vo veľkom množstve aplikácii. Navyše môže byť napájané ako z batérie tak prostredníctvom 12V DC transformátora.  Načo by ste využili toto zariadenie Vy?

Autor 21.01.2017 Návody a Tipy, Recenzie 0 16713

Zanechajte nám Váš názorZanechajte odpoveď

Vyhľadávanie v blogu

Najnovšie názory

Naposledy navštívené

Žiadne produkty

Menu

Porovnať 0