Animus Heart – Predstavenie

Animus Heart – Predstavenie

Animus Home je nový systém domácej automatizácie vyvinutý vo švédskom meste Malmö. Koncept inteligentného domáceho riešenia vyvinuli traja zakladatelia a bratia Bytyqi-ovci v 2014. Animus Home začínal ako crowfundingový projekt a bol vytvorený ako odozva na dianie v segmente domáceho inteligentného riadenia.

Jednou z hlavných myšlienok vývoja systému Animus Home bolo aby bol systém otvorený, poskytoval možnosť tvorby integrácii s inými už existujúcimi zariadeniami a aby ostala možnosť systém neustále inovovať a zlepšovať. A práve preto problém, ktorý sa snaží vyriešiť aj konkurencia vo svojich riešeniach ako je Homey alebo Vera Secure prepojiť rôzne technológie a zariadenia používajúce rôznorodé štandardy od odlišných výrobcov a navzájom spolu interagovať v jednom ekosystéme.

Systém Animus Home

Srdcom alebo skôr mozgom inteligentného domu je riadiaca jednotka, ktorá spravuje celú komunikáciu nazývajúca sa Animus Heart. Táto riadiaca jednotka má zaujímavú hardvérovú špecifikáciu a širokú podporu rôznych typov zariadení.

Systém Animus Home je možné manažovať pomocou webového prehliadača alebo aplikáciu. K systému je možné pripojiť sa, či už lokálne cez LAN alebo vzdialene pomocou cloud serverov. Jednou z výhod Animus Heart riadiacej jednotky je nezávislosť na internetovom pripojení, tj. rozhodovanie sa robí priamo v riadiacej jednotke nie na cloud serveroch.

Animus Heart

Inteligentný a výkonný hardvér

Hardvér Animus Heart je výborne navrhnutý na to aby bezproblémovo „utiahol“ komplexný a pokročilý systém. Použitý je štvorjadrový 1.2 GHz ARM procesor, 1GB RAM a 16GB NAND úložisko. Viac však zaujme integrovaná podpora rôznych štandardov ako je Z-Wave Plus S2, WiFi 2.4 GHz 802.11n, RF 433 MHz vysielač aj prijímač, 10/100 Ethernet, Bluetooth 4.1 (ktoré ešte momentálne nefunguje 28.5.2019), USB connection, Zigbee smart lights avšak len v kombinácii s Hue Bridge. S takouto hardvérovou podporou vznikajú dobré príležitosti na kolaboráciu a integráciu so širokou škálou inteligentných výrobkov.

Multifunkčnosť systému

Zoznam už kompatibilných zariadení je pomerne dlhý. Animus využíva tzv. model generickej podpory, ktorá umožňuje používať prevažnú väčšinu základných funkcií zariadení, zatiaľ čo vývojári môžu jednoducho doplniť podporu pre konkrétnejšie, resp. špecifické funkcie zariadení.

Pre vývojárov urobil Animus to, že otvoril Animus Heart, aby vývojári mohli zodpovedajúcim spôsobom prispôsobiť svoje riešenia. Na poskytnutie insight-u a nástrojov Animus poskytuje platformu „knowledge database“, kde je možné nájsť dobre spracovanú dokumentáciu a rôzne príklady a návody použitia Animus Heart. Pre tých z nás, ktorí nechcú alebo nedokážu vytvárať svoje vlastné aplikácie alebo využívať API, to znamená, že Animus prinajmenšom priniesol túto možnosť vývojárom, a tým uľahčil tvorbu integrácii.

V súčasnosti nájdeme systéme Animus Home podporu napríklad pre IKEA Wireless a Philips Hue, ako aj hlasových asistentov, ako napríklad Google Home a Amazon Echo. Okrem je možné ovládať množstvo Z-Wave zariadení a IP kamier napr. AXIS, Foscam C1 a niektoré IP kamery od spoločnosti Hikvision.

Animus Heart

Prvé spustenie Animus Heart

Po zapojení riadiacej jednotky do routeru pomocou LAN kábla a napájacieho adaptéra je potrebné riadiacu jednotku aktivovať pomocou aplikácie Animus Home (Android / iOS). Kde práve aplikácia užívateľa intuitívne smeruje, čo je potrebné urobiť od vyhľadania riadiacej jednotky Animus Heart na LAN sieti po vytvorenie lokálne účtu pre túto riadiacu jednotku až po nastavenie vzdialeného prístupu mimo domácej LAN siete. Ovládať ale riadiacu jednotku Animus Heart môžete aj pomocou web prehliadača a to takisto buď lokálne ak je PC na rovnakej LAN sieti ako Animus Heart zadaním IP adresy do priestoru pre zadanie URL alebo vzdialenie cez cloud službu https://heart.animushome.com/. Samozrejme vzdialený prístup cez cloud môžete zakázať a pristupovať na riadiacu jednotku len lokálne.

Z-Wave zariadenia

Z-Wave zariadenia sa do riadiacej jednotky Animus Heart pridávajú pomerne jednoducho. Užívateľ má možnosť vybrať konkrétneho výrobcu Z-Wave zariadenia alebo nechať systém automaticky detegovať nové Z-Wave zariadenie. Takýto proces pridávania Z-Wave zariadení je podobný ako v Z-Way.

Animus Heart

Ak chcete zariadenie odobrať je potrebné možno trochu komplikovanejšie preklikať sa do nastavení jednotky = Settings -> Package Control -> Z-Wave Package -> Start Exclude

Animus Heart

433 MHz zariadenia

Ak vlastníte už nejaké 433 MHz zariadenie a chcete ich pridať do Animus Heart jednotky na výber máte v čase tvorby tohto príspevku na výber týchto výrobcov Telldus, Luxorparts, Nexa, Proove, Cotech, Cleverio.

HomeKit bridge

Ak už využívate HomeKit protokol, z riadiacej jednotky Animus Heart viete vytvoriť tzv. HomeKit bridge a pripojené zariadenia v Animus Heart pripojiť do HomeKit ekosystému a ovládať aj priamo z aplikácie Apple s názvom Domácnosť.

Integrácie

Ako už bolo spomenuté vyššie Animus Heart dokáže spolupracovať s inteligentným systémom IKEA a Philips Hue avšak potrebuje k tomu Hub aspoň jedného zo spomenutých systémom.  Čo sa týka hlasových asistentov podporované sú aj Google Home aj Amazon Echo.

Troubleshooting a logovanie

Zaujímavou a veľmi užitočnou vlastnosťou systému Animus Home je prístup do terminálu riadiacej jednotky Animus Heart. Terminál síce poskytuje limitované možnosti bez root prístupu, čo je pochopiteľné ale čo je užitočné je možnosť troubleshoot-ovať a logovať jednotlivé Z-Wave zariadenia v Z-Wave sieti. Pridávať / odoberať Z-Wave zariadenia cez príkazový riadok alebo poslať konkrétnu Command Class-u na konkrétny Z-Wave node.

Animus Heart

Automatizačné scény

Panel automatizácie systému Animus Home je veľmi jednoduchý a intuitívny, ale zároveň impozantný flexibilný a univerzálny. Jednoducho budujete automatizáciu podľa princípu, keď sa stane podmienka A alebo B a C a / alebo D sú v určitom stave, potom by sa mali stať akcia E, F a G. Napríklad, keď je aktivovaný snímač pohybu a svetelný senzor hlási tmavosť, zapnite svetlo.

Je možné nastaviť čas udalosti s funkciou kalendára alebo použiť východ / západ slnka ako podmienku pre spustenie scény. Neexistuje zatiaľ však žiadna možnosť oneskorenia procesu, ako je napríklad zapnutie lampy počas pohybu a potom jej zhasnutie po 30 sekundách.

Automatizačné scény by mali byť v nasledujúcich aktualizáciách vylepšené.

Animus Heart

Záver

Animus Home je vzrušujúce inteligentné domáce riešenie, ktoré prináša svieži a inovatívny prístup v svojej jednoduchosti. Zároveň ale treba povedať, že z riadiacej jednotky Animus Heart a systému Animus Home vytvára pocit niečoho nového, avšak s potrebou aktualizácii hlavne čo sa týka vytvárania automatizačných scén. Systém Animus Home má potenciál stať sa niečím veľkým.

 

Technické detaily Animus Heart

  • CPU: 1.2 GHz, Štvorjadrový ARM procesor
  • Pamäť: 1 GB RAM, 16 GB vnútorné úložisko
  • Konektory: 2x USB, 1x LAN, 1x 2.1mm napájací konektor
  • Hardvér: Z-Wave Plus S2 Security, Wi-Fi (2,4 GHz 802.11n), 433 MHz (vysielač aj prijímač), 10/100 Ethernet, Bluetooth  4.1 (čoskoro), USB-pripojenie
  • Podpora: Zigbee smart lights (Philips Hue, IKEA a Innr lights, potreba Hue Bridge)
  • Párovanie: Automatické objavenie alebo Asistované nastavenie
  • Podporované platformy: iOS, Android a Web
  • Pracuje bez internetu: Áno
  • Vzdialený prístup: Áno
  • Rozmery: 120 × 120 × 30 mm

Animus Heart Animus Heart Animus Heart Animus Heart Animus Heart Animus Heart

Autor 28.05.2019 Návody a Tipy, Recenzie 0 5312

Zanechajte nám Váš názorZanechajte odpoveď

Vyhľadávanie v blogu

Najnovšie názory

Naposledy navštívené

Žiadne produkty

Menu

Porovnať 0