Tipy pre inštaláciu bezdrôtového systému inteligentného domu

Tipy pre inštaláciu bezdrôtového systému inteligentného domu

Inštalácia niektorých prvkov Z-Wave systému môže niekedy predstavovať výzvu. S našimi tipmi, budete pripravení na inštaláciu, a tak si zjednodušíte prácu pri inštalácii.

Výber Z-Wave riadiacej jednotky

Na začiatku treba myslieť na výber Z-Wave riadiacej jednotky, ktorá je základom celého inteligentného domu. Pri výbere tejto riadiacej jednotky Vám môže pomôcť článok na stránkach nášho blogu, v ktorom sú spomenuté kritériá, na ktoré je nutné myslieť pri výbere riadiacej jednotky. (odkaz na článok)

Postupná automatizácia

Ak už máte vybratú riadiacu jednotku, nastáva čas kedy je potrebné premyslieť si do akej miery chcete automatizovať Vaše bývanie. Na systéme Z-Wave je veľkou výhodou, práve tá vlastnosť, že nie je potrebné automatizovať celé bývanie naraz (v jednej investícii) ale je možné postupné rozširovanie systému. Na začiatok môžete začať napr. s ovládaním kúrenia a postupne systém doplniť o ovládanie osvetlenia, žalúzií, klimatizácie, multimédií alebo o senzorické a bezpečnostné prvky.

V rámci technológie Z-Wave a systému domácej automatizácie postavenej na tejto technológii existujú komponenty, ktoré z pohľadu inštalácie môžeme rozdeliť na:

  • Moduly, ktoré sa inštalujú na povrch – rôzne druhy senzorov (pohybové, teplotné, dymové, záplavové, dverové), LED žiarovky, smart zásuvky. Takéto komponenty sú viacmennej Plug & Play a stačí keď do nich užívateľ vloží batériu a niekde priskrutkuje, resp. vloží priamo do el. zástrčky.
  • Moduly, ktoré sa inštalujú do elektrickej krabice pod existujúce vypínače/zásuvky – relé na ovládanie svetla, stmievač na ovládanie svetla, RGBW modul, ovládač žalúzií, atď.

Moduly, ktoré sa inštalujú do elektrickej krabice pod existujúce vypínače/zásuvky

Pred inštaláciou takýchto modulov, treba mať na pamäti :

  • inštaláciu by mal vykonávať certifikovaný elektrikár
  • neutrálny vodič dotiahnutý pod každý vypínač
  • el. krabica hlboká minimálne 6cm
  • do jednej el. krabice hlbokej 6cm sa zmestí jeden modul napr. na jednoduché zapnutie/vypnutie svetla Fibaro Single / Double Switch 2 (dokáže spínať 2 el. okruhy)
  • dizajn nástenných vypínačov, resp. zásuviek je následne úplne na Vašich preferenciách

Moduly, ktoré sa inštalujú na povrch

Väčšina takýchto je napájaná batériovo, takže nie je nutné ťahať káble k takýmto prvkom. Životnosť batérie u Z-Wave zariadení je podmienená konfiguráciou wake-up intervalu a intenzitou používania (napr. pri pohybovom senzore početnosťou pohybu). Batériovo napájané Z-Wave zariadenia sú väčšinu času v sleep móde a do riadiacej jednotky posielajú signál len keď napr. detegovaný pohyb a v periodických wake-up intervaloch. Štandardne sa ale životnosť batériových zariadení pohybuje na hranici 2 rokov. Navyše je možné v rozhraní Z-Wave riadiacej jednotke sledovať úroveň batérie zariadenia a v prípade kritickej úrovne nastaviť odoslanie notifikácie užívateľovi.

Pridanie Z-Wave zariadení do Z-Wave siete riadiacej jednotky

Po fyzickej montáži Z-Wave zariadení aby ste naplno využili ich funkcionalitu, je potrebné pridať tieto zariadenia do Z-Wave riadiacej jednotky. Tento proces sa pre každé zariadenie robí s miernymi obmenami nasledovne:

  • Spustí sa Learning mód – Mód pre pridanie zariadení na riadiacej jednotke
  • Počas časového intervalu je na zariadení potrebné stlačiť tlačidlo na potvrdenie pridania zariadenia do Z-Wave siete. (Viac v manuáli zariadenia)
  • Konfigurácia názvu a miestnosti, v ktorej sa Z-Wave zariadenie nachádza.

Pozn.: Niekedy je potrebné pred pridaním Z-Wave zariadenia do siete riadiacej jednotky vykonať odobratie/odstránenie zariadenia zo Z-Wave siete.

Odporúčané články na našom blogu:

V prípade záujmu o inštaláciu Z-Wave systému prostredníctvom našej spoločnosti, nás kontaktujte emailom alebo telefonicky.

Autor 14.06.2017 Návody a Tipy, Z-Wave - Náučné články 4 13070

4 Komentáre

  • sistem informasi

    sistem informasi 27.12.2023 Odpovedať

    How does the Z-Wave system offer flexibility in the automation of a home, and what advantage does it have in terms of gradual expansion without the need for a single large investment?
    • SmarterHOME Team

      SmarterHOME Team 03.01.2024 Odpovedať

      Hi,
      for start with Z-Wave system you need just Z-Wave hub e.g. FIBARO Home Center 3 Lite which does not cost so much, and then you can connect almost any Z-Wave device to it such us wall plugs, switches, sensors, heat controllers and so on.
      You can add more and more devices gradually according to your needs, for example you start with controlling with heating then you find out that you can automate lightning for your little kids in bathroom and so on. The automation ideas are countless.
      Have a nice day.
      SmarterHOME Team
  • Etthan Passios

    Etthan Passios 07.12.2023 Odpovedať

    These tips create a seamless and secure foundation for enjoying the convenience of a smart home. Thanks!
  • Eleanor

    Eleanor 16.03.2023 Odpovedať

    This is a useful and excellent share. Will definitely share it with people I know.

Zanechajte nám Váš názorZanechajte odpoveď

Vyhľadávanie v blogu

Najnovšie názory

Naposledy navštívené

Žiadne produkty

Menu

Porovnať 0