Z-Wave Topení

Z-Wave Topení

Možnosti kúrenia pomocou systému Z-Wave

Ako integrovať kúrenie do systému Z-Wave

V tomto článku si povieme ako pomocou systému Z-Wave zautomatizovať vykurovanie v inteligentnom dome/byte a pozrieme sa na možnosti, ktoré Z-Wave technológia poskytuje ako aj na bežnejšie spôsoby kúrenia v obytných priestoroch.

Hlavnými dôvodmi prečo sa človek rozhodne pre automatizáciu kúrenia sú:

  • Komfort - systém ovláda kúrenie automaticky podľa predefinovaných pravidiel
  • Takmer neobmedzené možnosti nastavovania rôznych teplôt v rôznych časoch a miestnostiach
  • Úspora energie a z toho vyplývajúca redukcia účtov

Aké výhody ponúka Z-Wave technológia v oblasti kúrenia:

  • Dvoj-cestná bezdrôtová komunikácia - ak sa správa stratí a nepotvrdí sa príjem, odošle sa znova
  • Mesh topológia siete – zariadenia, ktoré sú napájané priamo zo siete sa správajú ako repeatery (zosilňovače) signálu a teda umožňujú zvýšiť pokrytie siete a dosah jednotlivých zariadení
  • Zariadenia sú ovládané pomocou centrálnych jednotiek (smartfónu, tabletu, PC a teda pomocou internetu)

Viac o hierarchii systému Z-Wave nájdete v sekcii Návody a tipy v tomto článku.

Najbežnejšie spôsoby kúrenia v obytných priestoroch:

Radiátory

 

Ovládanie teploty pomocou termostatických hlavíc, najčastejší typ kúrenia v bytoch. Termostatické hlavice sa inštalujú priamo na ventily radiátorov a je možné ich ovládať manuálne pomocou tlačidiel alebo pomocou riadiacej jednotky, kde je možné zakomponovať termostatické hlavice do scén a tým zautomatizovať proces kúrenia.

 

Odkaz:

Kúrenie kotlom

SEC-SRT322

Kotol môže byť, či už elektrický alebo plynový  – ovláda sa skrz centrálny termostat a relé na ovládanie kotla (ponúkame set termostat + relé). Relé na ovládanie kotla sa inštaluje priamo do kabeláže ovládania kotla a s centrálnym termostatom je spárované bezdrôtovo. Namiesto relé zo setu termostatu a relé je možné použiť bežné Z-Wave relé, ktoré parametricky vyhovuje a následne sa pomocou riadiacej jednotky spáruje (asociuje) s centrálnym termostatom. Princíp fungovania je takýto: termostat obsahuje teplotné čidlo na detekciu okolitej teploty v miestnosti pričom pri zhode hodnoty okolitej teploty s hodnotou nastavenej teploty na termostate sa relé pripojené na okruhu bojlera rozopne a tým pádom sa preruší funkcia bojlera a samotný proces kúrenia.

Užitočné odkazy:

Zónové podlahové kúrenie (elektrické)  

Jedno z najľahšie realizovateľných kúrení integrovateľných do systému Z-Wave. Na ovládanie tohto typu kúrenia stačí použiť termostat a spínacie relé v každej požadovanej miestnosti, v ktorej chceme regulovať teplotu. Ponúkame zariadenia od spoločnosti Heatit, ktoré obsahujú spínacie relé aj ovládateľný termostat v jednom zariadení. Ak nepotrebujete používať manuálne nástenné ovládanie, môžete využiť termostat od spoločnosti Qubino, ktorý jednoducho nainštalujete do elektrickej krabice, napojíte kabeláž kúrenia a následne zakryjete krytom alebo omietkou. Dosiahnete teda neviditeľný termostat, ktorý budete schopný ovládať z rozhrania Z-Wave kontroléra.

Užitočné odkazy:

Zónové kúrenie pomocou rozdeľovača (podlahové kúrenie)

Pre sofistikovanejšie ovládanie tzv. zónového kúrenia (nezávislé ovládanie kúrenia v každej izbe) je potrebné si overiť koľko máte elektrických hláv na vašom rozdeľovači. A teda podľa počtu elektrických hláv je potrebné použiť rovnaký počet elektrických relé na spínanie jednotlivých elektrických okruhov. Ďalšia dôležitá informácia, ktorú je vhodné zistiť je či po rozopnutí jednotlivých relé a teda uzatvorení okruhov sa obehové čerpadlo kúrenia automaticky vypne – táto informácia je potrebná na to aby v prípade, že čerpadlo nedokáže detegovať uzatvorenie okruhov, vypínanie čerpadla sa bude realizovať ďalším relé na samotnom čerpadle. Následne je najideálnejšie použiť termostat v každej miestnosti kde chceme regulovať teplotu – náhradným riešením môže byť použiť teplotného senzora (samostatného alebo integrované v multisenzorovom zariadení). V prípade použitia riešenia s teplotným senzorom je však potrebné správne nastaviť scénu a nie je možné manuálne regulovať teplotu v miestnosti.

Užitočné odkazy:

 

Klimatizácia

S reguláciou teploty v obytných priestoroch súvisí aj klimatizácia, na našom blogu nájdete ako je môžné ovládať klimatizáciu pomocou systému Z-Wave, konkrétne pomocou zariadenia Remotec ZXT-120.

Odkaz:

 

Zhrnutie

Investovaním do jednoduchého domáceho automatizačného systému získate pohodlné možnosti ovládania vášho inteligentného vykurovacieho systému a znížite tým vaše poplatky za energiu. Získate tieto výhody:

  • Ušetríte energiu – implementovaním automatického vykurovacieho systému
  • Kontrolu – použitím 'Zón' si môžete nastaviť, v akej izbe bude aká teplota
  • Pohodlie – ovládajte vaše kúrenie lokálne z ľubovoľného miesta v dome alebo dokonca vzdialene
  • Rozšíriteľnosť – použitím Z-Wave systému na ovládanie kúrenie, môžete svoj systém smart domu stále dopĺňať a rozširovať o ďalšie moduly a zariadenia
 

Podobné články

Zónové topení v systému Fibaro

Návod jak si vytvořit pomocí Z-Wave termostatických hlavic spínat relé na kotle.

RaZBerry a Z-Wave termostatické hlavice

Návod na přidání různých druhů Z-Wave termostatických hlavic do řídící jednotky RaZBerry a testování kompatibility...

Zanechajte nám Váš názorZanechajte odpoveď

Vyhledávání v blogu

Najnovšie názory

Naposledy prohlížené

Žádné produkty

Menu

Porovnat 0