Hierarchie systému Z-Wave

Hierarchie systému Z-Wave

 

Hierarchia systému Z-Wave

Čo potrebujete aby ste mohli automatizovať Váš dom pomocou systému Z-Wave

 

exclamation markNa ovládanie Z-Wave zariadení potrebujete riadiacu jednotku.

 

Na úvod si vlastne povedzme čo to Z-Wave vlastne je:

Z-Wave je bezdrôtová technológia špecificky vyvinutá pre inteligentné riešenia ovládania domácnosti, domov a budov. Umožňuje komunikáciu medzi rôznymi bežnými elektronickými zariadeniami v domácnosti, ich vzdialenú kontrolu a ovládanie. Z-Wave zariadenia komunikujú navzájom bezdrôtovým signálom s frekvenciou 868.42MHz (EU).

Aby ste mohli použiť Z-Wave systém vo vašom príbytku, potrebujete:

  • Internetové pripojenie
  • Z-Wave riadiacu jednotku
  • Z-Wave zariadenia (aktuátory, senzory) 

hierarchy of z-wave system

Internetové pripojenie

- potrebujete  aby ste mohli mať pod kontrolou Váš dom alebo byt aj na diaľku. Ak ale pripojenie do Internetu nemáte, stále môžete Vaše Z-Wave zariadenia ovládať lokálne cez tablet, mobilný telefón alebo Z-Wave diaľkovými ovládačmi.

Z-Wave riadiaca jednotka

- pripája sa do LAN siete (s pripojeným alebo bez pripojenia na internet). Ku každej riadiacej jednotke je možné pripojiť sa pomocou:

  • Lokálneho (miestneho) prístupu - je také pripojenie do riadiacej jednotky, kedy riadiaca jednotka aj zariadenie, na ktorom sa k riadiacej jednotke pripájate sú na rovnakej sieti.
  • Vzdialeného (remote) prístupu - nevyhnutné pripojenie na internet a je to také pripojenie do riadiacej jednotky, kedy riadiaca jednotka a zariadenie, na ktorom sa k riadiacej jednotke pripájate nie sú na rovnakej sieti ale napríklad riadiaca jednotka je pripojená na Vašu domácu internetovú sieť a vy sa k nej chcete pripojiť napríklad z mobilnej siete na vašom mobilnom zariadení (mobil, tablet, notebook...)

Celý systém je riadený pomocou Z-Wave riadiacej jednotky – mozog, ktorý prijíma informácie od senzorov (pohyb), vyhodnocuje ich a rozhoduje o tom čo majú moduly vykonať (stmievač zapne svetlo). Alebo Vy cez svoj PC, tablet alebo mobil odošlete príkaz na vypnutie svetla na chodbe a domáce centrum dá hneď príkaz stmievaču aby vypol svetlo.

Typy riadiacich jednotiek:

Z-Wave Gateways (IP Kontrolery) - sú samostatné riadiace jednotky, k ich činnosti potrebujete pripojenie na internet pomocou ethernetového kábla a napájací adaptér.

Z-Wave PC adaptéry - pripojením k PC alebo Raspberry PI, začnú vysielať Z-Wave signál a tým pádom vytvoria Z-Wave sieť. Nutnosťou na fungovanie Z-Wave siete je činnosť PC alebo Raspberry PI.

Ďiaľkové a nástenné ovládače - tento typ riadiacich jednotiek môžeme rozdeliť do dvoch kategórií

  • Samostatne fungujúce ovládače - tieto ovládače dokážu vytvoriť Z-Wave sieť a pomocou asociácie zariadenia aj dané zariadenie ovládať (napr. Aeon Labs Minimote)
  • Sekundárne ovládače - tieto ovládače musia byť súčasťou Z-Wave siete, ktorá obsahuje riadiacu jednotku typu Z-Wave Gateways (IP Kontrolery) alebo Z-Wave PC adaptéry (napr. Fibaro Swipe)

Z-Wave zariadenia môžeme rozdeliť na:

Aktuátory - zariadenia, ktoré vykonávajú nejakú funkciu, činnosť. Pomocou aktuátorov môžete ovládať osvetlenie (vypnutie/zapnutie, stmievanie, RGBW - farby), žalúzie, klimatizáciu a kúrenie, zavlažovanie, multimédia, IP kamery, bezpečnostné systémy, sirény a pomocou Z-Wave inteligentnej zásuvky dokážete ovládať každý elektrický spotrebič.

Senzory - zariadenia, pomocou ktorých môžete monitorovať stav prostredia a podmienky okolia vo Vašom príbytku. Dostupná je široká škála senzorov na monitorovanie pohybu, otvorenia dverí alebo okna, teploty, vlhkosti, úrovne CO a dymu, detekcie vody, osvetlenia, UV žiarenia a pomocou univerzálneho senzoru dokážete prepojiť so Z-Wave systémom už použité káblové senzory.

Merače - merajú spotrebu elektrickej energie, plynu, vody.

 

exclamation markNa ovládanie Z-Wave zariadení potrebujete riadiacu jednotku.

Autor 30.03.2016 Návody a tipy, Z-Wave - Naučné články 2 21233

2 Komentáre

  • Matúš Slobodník

    Matúš Slobodník 15.02.2021 Odpovedať

    Dobrý deň mám RD kde mam kúrenie riešené turbo kotlom riadator plus podlahove kúrenie ovládané jedným termostatom a chcel by som to prerobiť indeligentne hlavice radiátorov aby som vedel v každej izbe samostatne spustiť kúrenie plus jeden okruh pre podlahovku. Bez nutnosti tahania káblov. Radiátorov je 5 ks podlahové ma síce 5 okruhov ale sú to spojené miestnosti otvorené čiže netreba to zonovat ale brat len ako jeden okruk. Ďakujem. Slobodník Matúš, 0903947723
    • SmarterHOME Team

      SmarterHOME Team 15.02.2021 Odpovedať

      Dobrý deň,
      ďakujeme za dotaz.
      Ozvite sa nám prosím na podpora@smarterhome.sk
      Poradíme Vám vhodné zariadenia, poprípade Vám odporučíme inštalatéra.
      Pekný deň.
      SmarterHOME

Zanechajte nám Váš názorZanechajte odpoveď

Vyhledávání v blogu

Najnovšie názory

Naposledy prohlížené

Žádné produkty

Menu

Porovnat 0